Prethodni članak
Sljedeći članak

Predsjednik Mladeži HDZ-a: 'Kumrovec postaje mjesto ekscesa i podsmijeha'

Žarko Tušek i Milivoj Škvorc
Tiskovnu konferenciju održali su ove srijede čelni čovjek Županijskog odbora HDZ-a KZŽ i s


Žarko Tušek i Milivoj Škvorc

Tiskovnu konferenciju održali su ove srijede čelni čovjek Županijskog odbora HDZ-a KZŽ i saborski zastupnik Milivoj Škvorc te predsjednik Mladeži HDZ-a KZŽ i potpredsjednik Mladeži HDZ-a RH Žarko Tušek.

Među ostalim, tiskovna konferencija sazvana je kako bi dali javnu podršku Vladi u provođenju programa gospodarskog oporavka i premijerki Jadranki Kosor na svemu što se čini prema što bržem ulasku hrvatske u EU.

– Vjerujemo da tijek događanja ovih dana konačno dovodi do otvaranja poglavlja 23. o pravosuđu, a koji će omogućiti daljnji tijek procesa približavanja Hrvatske EU. Pozdravljamo dogovor dvije najveće stranke da bi se moglo pristupiti promjeni Ustava – rekao je zastupnik Škvorc.

'Vlada vodi brigu o Kumrovcu'

Također u HDZ-u su se željeli osvrnuti na događanja u Kumrovcu i kako su rekli sramotnu poruku SDP-a koja je objavljena uoči proslave Dana mladosti koja je održana 22. svibnja, a nazvana je Putevima srama Vlade RH .

– S rezignacijom i gnušanjem odbacujemo bilo kakve insinuacije o krivnji Vlade koja se nameće. Objekti koji su sporni, u postupku su privatizacije. Vlada od '90. preko Muzeja Hrvatskog zagorja i Znanstvenog studijskog centra vodi brigu o Kumrovcu, o biseru koji Kumrovec ima, a to je Staro selo. Vlada svaki mjesec plaća 40 radnika u Kumrovcu i nema nikakvih elemenata za ono što je napisano na plakatu. Vlada je donijela odluku o nastavku privatizacije i zadužila Ured za upravljanje državnom imovinom da čim prije raspiše natječaj. Obećanje je da će to biti ovaj tjedan. Prošli natječaj je neuspio jer je prvo došlo do financijske krize, a drugo jer prostorno-planska dokumentacija nije bila usklađena s uvjetima natječaja, a sada to jest – rekao je Milivoj Škvorc dodajući kako postoji velika zainteresiranost za objekte u Kumrovcu, ne samo onih koji su se javili na prošli natječaj.

– Postoji zanimanje i za druge projekte u Kumrovcu. To je interes svih jer smo odgovorni da se ti kapaciteti privedu svrsi. Oni su dali veliki obol u obrani Hrvatske kada su bili dobri domaćini prognanicima iz Vukovara – smatra Škvorc.

Žarko Tušek želio je upozoriti na nekoliko detalja s proslave u Kumrovcu napomenuvši kako intencija Mladeži HDZ-a nije prijepor i ne misle o tome puno raspravljati u budućnosti, ali da određeni stav moraju dati.

Pseudokomunistički derneci

– Dio političkih snaga oko SDP-a bez konkretnih ideja vraća nas u prošlost. To je nekorektno. Nigdje ne možete vidjeti članove Mladeži HDZ-a u uniformama koje su povezane sa zločinima, niti na web stranicma vidjeti biografije dokumentiranih zločinaca, a mladi SDP-ovci slave te likove. Naš narod doživio je dva strašna zločina, Jasenovac i Bleiburg i o njima treba s pietetom govoriti. Zar je budućnost Zagorja organiziranje pseudokomunističkih derneka kojima Kumrovec postaje mjesto ekscesa i podsmijeha? Da se razumijemo, Tito da, ali kao dio jasno realizirane i osmišljene ponude, s odmakom od ideologije s uređenim muzejima – rekao je Tušek.

Milivoj Škvorc dodao je kako je dogovor dvije stranke u tijeku, pregovori dobro napreduju, pa se pita zašto se sada izlazi s takvim stvarima.

U daljenjem tijeku tiskovne konferencije zastupnik Škvorc istaknuo je i kako ga žalosti činjenica da je Izvješće o korištenju EU fondova koje je nedavno prezentirano u Saboru za razdoblje od 1. lipnja do 31. prosinca 2009. pokazalo kako je Krapinsko-zagorska županija jedna od pet koja iz SAPARD fonda nije povukla niti kunu.

– Držimo odgovorne sve koji se bave edukacijom i planiranjem i apeliramo na Županiju i ZARA-u da se isto ne dogodi i s drugim fondovima, što bi bilo katastrofalno. Govoreći na nivou Hrvatske prosjek iskorištenja nije loš jer je povučeno 338 milijuna kuna, ali da iz SAPARDA nismo povukli niti kunu, to je jako loše – zaključio je Škvorc.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook