Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljeni Kajkavski kolendar za 2008. i knjiga Sibila

Matica hrvatska, ogranak Čakovec, nastavila je svoju bogatu izdavačku djelatnost tiskanjem tradicionalnoga Kajkavskoga k


Matica hrvatska, ogranak Čakovec, nastavila je svoju bogatu izdavačku djelatnost tiskanjem tradicionalnoga Kajkavskoga kolendara i knjige Sibila, koji su zagorskoj publici predstavljeni na predstavljanju u dvorcu Gredice.


Ovogodišnji kalendar 16. je izdanje koje donosi brojne zanimljive tekstove na 500 stranica i posvećen je 500. obljetnici rođenja Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog.

Hrvati u posadi

Tu značajnu obljetnicu iz hrvatske povijesti obilježit će Hrvatska udruga Muži zagorskog srca postavljanjem spomenika Zrinskom u Zaboku. Gostovanje izdavača iz Čakovca u Gredicama organizirali su zabočki ogranak Matice hrvatske i Muži zagorskog srca. Knjige su predstavili predsjednik MH ogranka Čakovec dr. Zvonimir Bartolić i tajnik Đuro Blažeka.

“Kajkavski kolendar – Sigetska bitka (1566. op. nca) za Hrvate zbog brojnih razloga zaslužuje posebnu pozornost također i stoga što je među braniteljima bilo mnogo Hrvata. Zapravo, uz stanoviti broj pridošlih njemačkih vojnika, a onda i Mađara, pretežiti dio posade činili su upravo Hrvati – piše u kalendaru dr. Bartolić.

Povijesna istina

Povijesnu istinu o hrvatskim bitkama protiv osvajača tijekom stoljeća Hrvati su morali prešućivati sve do 90-ih godina prošloga stoljeća, jednako kao i o likvidaciji svojih vođa. Ništa bolje nije se prolazilo niti za II. svjetskog rata jer za pogubljenja Hrvata nitko nije odgovarao.

Kajkavski kolendar sistematski obrađuje temu žrtava za i nakon toga rata.

Dva teksta napisao je i predsjednik MO-a ogranak Zabok Stjepan Bučar i to o okupaciji Svete Gere i sudbini Saborskoga u Domovinskom ratu.

Gatalice ili Sibile

Druga predstavljena knjiga, Sibila, knjiga gatalica Zrinskog dvora u Čakovcu, pretisak je rukom pisana štiva za razonodu i nema veliku literarnu vrijednost, ali je opremljena vrijednim ilustracijama i u njoj se može naći popis mjesta u Hrvatskoj koja 1670. još nisu bila pod turskom vlašću.

U Zagorju to su, primjerice, Krapina, Krapinske Toplice, Konjščina, Bednja, Začretje, Klanjec, Veliko Taborsko i Oroslavje.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook