Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminula poznata hrvatska političarka! Zauvijek će biti upisana u povijest hrvatske politike


U 89. godini života preminula je Katica Ivanišević, široj javnosti starije generacije najpoznatija kao prva predsjednica parlamentarnog, Županijskog doma Sabora, najvla Novi list.

Osim što je time zauvijek upisana u političku povijest Hrvatske, također, bila je poznata i kao prva žena na rektorskoj funkciji Sveučilišta u Rijeci, a bila je i prva rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske.

Foto: Pixsell

Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001., dok je rektorsku funkciju obnašala od 1993. do 1998. godine.

Studij engleskog, talijanskog i latinskog jezika završila je 1966. na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gdje je 1981. doktorirala tezom Klasična bohema i beat generacija.

Bila je sveučilišna profesorica svjetske književnosti u Rijeci, Puli i Trstu, a studirala je i na King’s Collegeu u Londonu te na Facolta per gli stranieri u Perugii.

Trajno zvanje redovite profesorice stekla je 1997., a počasno zvanje i naslov profesorice emerite Sveučilište joj je dodijelilo 2004.

Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci bila je prodekanica, predstojnica Filološkog odjela i dekanica, a u dva mandata bila je i prorektorica Sveučilišta u Rijeci.


Bila je i potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri interparlamentarnoj uniji 1994. te članica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 1995.

Sredinom devedesetih bila je stalna članica Predsjedničkog vijeća, savjetodavnog tijela predsjednika RH, bila je članica odbora za obilježavanje 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije, kao i obilježavanja spomendana bleiburških žrtava i Križnog puta.

Objavila je četiri knjige, tri uređene knjige uz vlastitu studiju, više od 40 znanstvenih radova te mnogobrojne priloge i recenzije.


1985. godine je dobila Nagradu grada Rijeke, 1997. Nagradu za životno djelo Općine Omišalj, gdje je i rođena, a dodijeljena su joj i najviša državna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom, Red Danice hrvatske i Red Ante Starčevića.

Primorsko-goranska županija dodijelila joj je 2011. Nagradu za životno djelo, a Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci povodom njezinog 81. rođendana izdao je zbornik u čast prof. emerit. Ivanišević, koja je uz znanstvenu imala bogatu društvenu te političku karijeru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook