Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminuo Paul Schreiner: Za 2. svjetskog rata, kao dječak, Paul je preživio zahvaljujući obitelji Glojnarić iz Mača

Paul Schreiner možda je jedini preživjeli član ugledne zagrebačke židovske obitelji Schreiner koja je stradala tijekom Drugoga svjetskoga rata


U sjevernotalijanskome gradu Novari u ponedjeljak, 22. veljače, u 92. godini preminuo je Paul Schreiner. Bio je pripadnik i možda jedini preživjeli član ugledne zagrebačke židovske obitelji Schreiner koja je stradala tijekom Drugoga svjetskoga rata. Njegov otac Ferdinand bio je vlasnik ciglane u Bedekovčini. Skončao je u zloglasnom konclogoru Auschwitz, a drugi članovi obitelji u Jasenovcu, Staroj Gradiški i na otoku Pagu. Tada dječačić Paul je preživio zahvaljujući obitelji Glojnarić iz Mača, kojega je kod sebe sakrila. Nakon što su ubijeni Emerik i Blaženka Glojnarić, o sakrivenom Paulu brinuo je Juraj Pavlek, koji je radio kao pomoćnik na imanju Glojnarićevih.

Tužnu sudbinu svoje obitelji Paul je opisao u knjizi „Spašeni iz Zagreba“ – sjećanja troje preživjelih srodnika na hrvatski Holokaust, koja je 2014. bila promovirana i u zlatarskoj Gradskoj knjižnici, kojom prigodom je tadašnji zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak uručio Schreineru priznanje Grada Zlatara. Paul Schreiner se 1951. iselio iz Hrvatske u Izrael, a od 1960. nastanio se u Novari. Kao stručnjak za keramičku tehnologiju boravio je u 26 zemalja svijeta. Pokrenuo je postupak da se posthumno Emerik, Blaženka i njihova majka Amalija, kao i Juraj Pavlek, proglase „Pravednicima među narodima“. Postupak je trajao dvije godine. U siječnju 2016. godine na svečanosti u zagrebačkim Dvercima Emerikovu nećaku, Albertu Glojnariću iz Mača, i Pavlekovu unuku Draženu iz Borkovca, tadašnja veleposlanica Izraela u RH, Zina Kalay Kleitman, uručila je medalje „Pravednik među narodima“ na kojima je napisano: "Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet". Tako su Glojnarići i Pavlek uvršteni u popis 113 hrvatskih građana koji su dobili to visoko izraelsko priznanje. Pavlek je umro je 1995. godine. Paul ga nikad nije zaboravio. Zajedno s njegovom obitelji podigao mu je spomenik na zlatarskome groblju. Redovito je dolazio u Borkovec posjetiti Jurekovu snahu Nadu i njezina sina Dražena s obitelji. Svojom željom bit će sahranjen u Zagrebu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook