Prethodni članak
Sljedeći članak

Prepolovljen broj prvašića

Ove je godine čak 10 osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji tražilo suglasnost od Ministarstva znanosti, obrazova


Ove je godine čak 10 osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji tražilo suglasnost od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da se iznimno formiraju posebni razredni odjeli u područnim školama, iako za to nemaju dovoljno prvašića. Riječ je o pozivu u pomoć da bi se izbjegli takozvani kombinirani razredni odjeli, od kojih roditelji zaziru.

Mini razredi

Osnovne škole Side Košutić iz Radoboja i Antuna Mihanovića iz Petrovskog čak su tražile potporu Županijskog poglavarstva, iako to tijelo nema ništa s određivanjem broja razreda po školama. Potporu su pak dobile i to na sjednici održanoj 5. srpnja. U Petrovskom, primjerice, u Područnu školu Slatina ove će se godine u 1. razred upisati tek 5-ero učenika, a prema pravilniku Ministarstva, trebao bi se formirati kombinirani razredni odjel (u razredu minimalno 17 učenika). «Već idućih godina povećava se broj učenika za 1. razred, tako će školske godine 2007/08. biti upisano 13, a 2008/09. 10 učenika.

Suočeni s činjenicom da će im djeca učiti u kombiniranom razrednom odjelu, roditelji su najavili da će povući učenike i iz drugih razrednih odjela i voditi ih u centralnu školu u Petrovskom», stoji u zamolbi Županijskom poglavarstvu. Uz to, navode se i znatna ulaganja proteklih godina te pitanje što će se dogoditi s učiteljem koji neće imati razred kojem bi predavao. Slične argumente imaju i ostale škole s problemom manjka učenika, s time da škole u pograničnim općinama tuguju i zbog činjenice da se mnogo djece upisuje u susjedne slovenske škole.

Omraženi kombinirani odjeli

U Područnoj školi u Jazvinama također traže formiranje posebnog razreda. Voditeljica škole Ivanka Leljak, koja ovdje radi od 1978. godine kaže da djece nikad nije bilo manje: «Ne bismo smjeli formirati kombinirani razred. Ljudi su alergični na to, jer smatraju da će njihovo dijete manje naučiti ukoliko učiteljica istovremeno predaje za dvije ili više generacija. Može nam se dogoditi da roditelji ispišu djecu, ali također da ispišu i njihovu braću ili sestre, što ugrožava i ostale razredne odjele. Već sad imamo odljev djece iz Radobojskoj Orehovca, koji gravitira prema Krapini. Također, tko će organizirati prijevoz za nekoliko učenika». Sve ovo muči dugogodišnju učiteljicu, koja kaže da se broj djece od početka njezine karijere prepolovio.

Učitelji bez zaštite

Ured županijske državne uprave u Krapini sve je zahtijeve škola proslijedio Ministarstvu «na suglasnost» i po svemu sudeći, ove se godine neće formirati kombinirani odjeli u 1. razredima u 10 osnovnih škola. No, odluka još uvijek nije donesena. Ipak, ostaje činjenica da će svake godine biti sve manje djece u svim školama u županiji (prirodni prirast opada), što znači da će učitelji svake godine imati sve manje posla. Zanimljivo, učitelji uopće nisu zaštićeni u tom smislu i lako im se može dogoditi da postanu tehnološki višak. Automatski, ukoliko škole ne dobiju suglasnost, učitelj razredne nastave koji gubi razred, gubi i radno mjesto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook