Prethodni članak
Sljedeći članak

"Presečki grupa" povisuje cijene autobusnih karata

Od rujna nove cijene Presečki grupe u autobusnom prometu. Loša vijest je očekivano poskupljenje jedinične cijene prije


Od rujna nove cijene Presečki grupe u autobusnom prometu. Loša vijest je očekivano poskupljenje jedinične cijene prijevoznih karata na svim županijskim i međužupanijskim linijama za 5 posto, ali su iz novog poskupljenja izuzeti su učenici i osobe starije od 65 godina.



Dva tjedna prije početka nove školske godine iz Presečki grupa , najvećeg županijskog autobusnog prijevoznika koji pokriva 90 posto zagorskog linijskog prometa, dolaze šarene vijesti. Lošija je očekivano poskupljenje jedinične cijene prijevoznih karata na svim županijskim i međužupanijskom linijama za 5 posto, što će se u istom postotku odraziti i na cijenu mjesečnih radničkih karata.

Jeftinije za učenike

Vedrije vijesti odnose se na mlade i najstarije putnike. Iz novog poskupljenja izuzeti su učenici i osobe starije od 65 godina. U praksi to znači da cijena učeničkih karata ostaje ista. Prema riječima direktora putničkog prometa Presečki grupa, Saše Šolmana, zbog novog načina izračuna, dosadašnji učenički popust na kupnju karata povećava se s 40 na 45 posto, pa je ovim potezom zaustavljen rast cijena.

Pravo na kupnju karte sa popustom ostvaruju svi učenici srednjih škola koji u jedan od prometnih ureda Presečki grupa donesu uvjerenje o upisu u školu te jednu fotografiju kako bi im se izradile nove godišnje iskaznice. Isti popust i procedura vrijede i za sve redovne studente. Cijena izrade godišnje iskaznice je 20 kuna. Kalkulativna osnova za izračun mjesečne karte, bazirana je na 20 radnih dana, odnosno 40 vožnji. No, to nisu jedine pogodnosti koje je najveći zagorski prijevoznik najavio za novu sezonu. Naime, za razliku od dosadašnje prakse , učenici će se na linijama sa mjesečnom kartom moći besplatno voziti i u dane bez nastave.

– Kartu kupljenu za određeni mjesec, učenik će moći koristiti i vikendima, praznicima i blagdanima, ali i što je možda još i važnije za roditelje, mjesečna karta će vrijediti i za odlaske na praktičnu nastavu koja se često odrađuje i u nekom drugom mjestu od adrese školovanja. Procedura je ista, potrebno je donijeti uvjerenje o pohađanju nastave na određenoj adresi – objasnio je novosti u ponudi direktor putničkog prometa u Presečki grupu, Saša Šolman koji ističe da nisu zaboravljene i obitelji s više djece jer svako slijedeće dijete dobiva dodatnih 10 posto popusta.

Izdavanje mjesečnih karata obavljat će se od 25. do posljednjeg dana u mjesecu, za nadolazeći obračunski period, a karta od tekućeg mjeseca neće se moći prenijeti u prvih 5 dana idućeg mjeseca.

Stariji od 65 godina u pola cijene

Najviše razloga za zadovoljstvo novim potezima Presečki grupa imaju stariji od 65 godina. Oni će po novom tarifnom modelu moći na svim redovnim županijskim i međužupanijskim linijama rajzati u pola cijene.

– Pravo na 50 posto popusta imaju sve osobe koje su ili će tijekom 2006. navršiti 65 godina ili su stariji, a procedura za ostvarivanje ovog popusta identična je đacima i studentima. Potrebno je u prometnim uredima izvaditi besplatnu iskaznicu pa vožnja uz popust može početi – ispričao je Šolman.

Prilagodba tržištu

Novu, široku lepezu ponuđenih popusta u Presečki grupu objašnjavaju stalnim praćenjem tržišta te stalnim nadzorom ulaznih troškova. Osnivač grupe dr. Antun Presečki istaknuo je da je kompanija narasla među 5 najvećih prijevoznika u Hrvatskoj pa se na količini i cijeni rezervnih dijelova te potrošnog materijala dobio prostor za nove popuste.

– Ako se želimo pravilno razvijati mi moramo stalno nuditi nove usluge na tržištu te sustavno ulagati u kvalitetu voznog parka te zaposlenog osoblja – nove poteze tvrtke jasno je obrazložio osnivač Grupe koja u novu prijevozničku sezonu ulazi osnažena s 3 nova vozila marke MAN te 12 autobusa marke ISUZU.

– Njima smo zamijenili starije prijevozne kapacitete te povećali sigurnost i udobnost putovanja našim klijentima – veli Antun Presečki, koji ističe da su svi putnici u Presečki grupu i osigurani što je jasan pokazatelj brige o klijentima. Direktor putničkog prijevoza Saša Šolman, popuste je objasnio i željom za privlačenjem novih korisnika.

– Mi pratimo tržište i vidimo da postoje rezerve jer dio putnika koristi druge vrste, često i manje kvalitetnog i sigurnog prijevoza, a naš je cilj da taj dio korisnika privučemo i upoznamo sa svim prednostima vožnje u autobusu. Također, važna je i ta socijalna komponenta. Želimo sudjelovati i u ublažavanju visokih troškova života s kojima se svakodnevno susreće većina stanovnika Zagorja – zaključio je Šolman.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook