Prethodni članak
Sljedeći članak

Prevaranti opelješili Zagorce za gotovo pola milijuna eura. Evo što kaže policija

U samo prvih sedam mjeseci ove godine naivni Zagorci ostali bez više od 490 tisuća eura


Foto: MUP

Živimo u digitalnom dobu i tehnologija koja se konstantno razvija i napreduje uvelike nam olakšava svakodnevni život. Istovremeno, kako se povećava intenzitet korištenja tehnologije među svim dobnim skupinama građana, sve to dovelo je i do pojave novih oblika kriminala. Među njima su najčešće računalne prijevare i prijevare putem SMS-a, koje sve češće pogađaju i građane u Zagorju, što je postao itekako ozbiljan problem koji ugrožava ne samo financijsku sigurnost pojedinaca, već i povjerenje u digitalne platforme.

Drastičan rast
Koliko je to ekspanzivan problem, najbolje pokazuju podaci Policijske uprave krapinsko – zagorske za prvih sedam mjeseci ove godine, tijekom kojih je u Zagorju zabilježeno čak 88,2 % više računalnih prijevara nego u prvih sedam mjeseci prošle godine. „Tijekom prvih sedam mjeseci 2024. godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske zabilježena su 43 kaznena djela prijevara što je za 9 ili 26,5 % više kaznenih djela prijevara nego u istom razdoblju 2023. godine. Tijekom sedam mjeseci 2024. godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske zabilježena su 32 kaznena djela računalnih prijevara što je za 15 ili 88,2 % više nego u istom razdoblju 2023. godine“, rekli su nam u PU krapinsko – zagorskoj te objasnili da je osnovna razlika između prijevara i računalnih prijevara to što kod prijevara žrtva uglavnom samo uplati određene iznose za neku robu, usluge ili kao pomoć nekome, dok kod računalnih prijevara prevaranti koriste podatke žrtve da bi izvršili novčane transakcije putem određenih sustava.

Velika materijalna šteta
A da su to itekako ozbiljna kaznena djela koja postaju izrazito veliki problem najbolje pokazuje podatak da su samo u prvih sedam mjeseci ove godine prevaranti na razne načine Zagorcima ukrali gotovo pola milijuna eura, što putem prijevara, što putem računalnih prijevara. Naime, kad su u pitanju prijevare, materijalna šteta u gore spomenutih 43 slučaja u prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 313.247,00 eura, a materijalna šteta nastala u kaznenim djelima računalnih prijevara u istom razdoblju iznosi 177.429,00, dakle, sve zajedno više od 490 tisuća eura.

SMS prijevara
Prevaranti uvijek smišljaju nove metode i načine kako prevariti naivne građane, a u posljednja dva mjeseca intenzivno kruže prijevare putem SMS-a, u kojima se prevaranti predstavljaju kao sin ili kći osobe koju pokušavaju prevariti. „Tata ovo je moj novi broj možeš li mi posalji whatsapp ili viber poruku“, glasi otprilike poruka koja stiže s nepoznatog broja. Mnogi su, nažalost, nasjeli na to, a kao primjer navest ćemo samo prošlotjedni slučaj u kojem je jedan stariji Zagorec ostao bez nekoliko tisuća eura. „Jučer, 21. kolovoza, prijavio je 75-godišnji hrvatski državljanin kako je u ponedjeljak, 19. kolovoza 2024. godine dobio SMS poruku, a zatim i više poruka putem aplikacije za komunikaciju nepoznate osobe s nepoznatog broja, sa sadržajem kao da mu se obraća sin i kako mu je hitno potreban novac. Nakon toga, 75-godišnjak je idući dan u banci uplatio novac na račun nepoznate osobe misleći da se radi o njegovom sinu. U telefonskom kontaktu sa sinom dan kasnije, shvatio je kako je prevaren. 75-godišnjak je oštećen za materijalnu štetu od nekoliko tisuća eura“, priopćila je PU krapinsko – zagorska prošlog četvrtka.

 

Još jedan primjer
No, poruka ne mora stići isključivo putem SMS-a. Naime, u srpnju je zagorskoj policiji jedna 68-godišnjakina prijavila da je putem WhatsApp-a zaprimila poruku od osobe koja s predstavila kao njezina kći te da ima financijskih problema koje mora hitno riješiti. 68-godišnjakinja je sukladno uputi u poruci poslala podatke o računu i odobrila novčanu transakciju od nekoliko tisuća eura misleći da novac šalje kćeri. Nakon transakcije, zaprimila je još jedan zahtjev za uplatu novca nakon čega je kontaktirala kćer i shvatila kako se radi o prijevari. Nažalost, shvatila je to prekasno, nakon što je ostala bez nekoliko tisuća eura.

 

Savjet policije
Policijska uprava krapinsko-zagorska upozorava građane da ako prime ovakvu ili sličnu SMS poruku, nikako ne odgovaraju na nju niti slijede poveznicu i uplaćuju novac. Naime, riječ je o obliku prijevare te savjetujemo građanima da ako dobiju takvu poruku, prvenstveno stupe u kontakt sa svojim članom obitelji ili prijateljima koji navodno traži pomoć ili novac kako bi provjerili istinitost informacije prije uplaćivanja novca. Ukoliko dobijete sumnjivu SMS poruku, obratite pažnju na pravopis jer se u lažnim porukama i na lažnim stranicama često mogu pronaći gramatičke greške. Nikad ne odgovarajte na SMS poruku koja zahtijeva PIN ili lozinku za digitalnog bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice. Posebnu pozornost obratite ako vas se navodi da kliknete na poveznicu na kojoj trebate unijeti podatke s bankovne kartice, PIN, token, lozinka, kontrolni broj kartice te ostali identifikacijski kodovi su tajni podaci i trebaju biti poznati samo vama. Nemojte kliknuti poveznice, privitke ili slike koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja bez prethodne provjere pošiljatelja. Također, građane ponovo podsjećamo da nikada ne dijele svoje osobne podatke, podatke o bankovnim računima, PIN-ove, lozinke za on-line bankarstvo i druge podatke koje je moguće zlouporabiti za počinjenje kažnjivih radnji“, savjeti su Policijske uprave krapinsko - zagorske.

Računalne prijevare
No, kao što smo već spomenuli u ovom tekstu, uz ove nove oblike prijevare, oni 'stari' oblici računalnih prijevara u ogromnom su porastu te je, ponavljamo, u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen njihov porast od čak 88,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najčešće je riječ o tome da prevaranti 'navuku' žrtve da im na lažnim internetskim trgovinama ili pak putem određenih poveznica daju podatke svojih bankovnih kartica, nakon kojih prevaranti sami skidaju novac s računa žrtava. No, sve češće su žrtve i građani koji ne da nešto kupuju preko Interneta, nego postanu žrtve prijevare kad nešto prodaju. Mnogi Zagorci do sad su već policiji prijavili da su na taj način postali žrtve prevaranata, a neki od njih ostali su i bez nekoliko tisuća eura, pokušavajući prodati nešto putem internetskih oglasnika.

 

Kako to funkcionira?
Iz PU krapinsko – zagorske pojasnili su nam na koji način to najčešće funkcionira. „To su računalne prijevare u kojima oštećene osobe na Internet oglasniku 'Njuškalo.hr' objavljuju oglase o prodaji određenih predmeta, a nakon čega im se najčešće putem WhatsApp aplikacije javljaju navodno 'zainteresirani kupci' koji predlažu da se dostava izvrši nekom od dostavnih službi (DPD, Hrvatska pošta, GLS ili neka druga dostavna služba) te oštećenom pošalju lažnu link - poveznicu dostavne službe. Otvaranjem  poveznice, traži se da se upišu podatci bankovne kartice (serijski broj kartice, rok valjanosti i CVV broj), a nakon upisivanja podataka, s tekućeg računa oštećenog, provede se isplata njegovih novčanih sredstava na razne Internet trgovine. Također, ponekad počinitelji, pod izgovorom da bi se transakcija provela navode oštećenog da potvrdi, odnosno prihvati transakciju putem aplikacije, odnosno tokena, a u stvari oštećeni potvrđuje isplatu sa svojega računa“, pojasnili su nam u PU krapinsko – zagorskoj.

Na što paziti?
Također, i za ovakve su slučajeve izdali upozorenja te dali konkretne savjete. „Ukoliko zaprimite SMS poruke, kojima se traži da platite dostavu paketa, radi se u pravilu o iznosu od nekoliko eura, a koje sadržavaju poveznicu na druge internetske stranice na kojima je potrebno upisati podatke s kartice, budite oprezni te je nabolje ne upisivati nikakve osobne podatke niti podatke s kartice, nego ignorirati i izbrisati te SMS poruke. Upozoravamo građane kako nikada ne trebaju davati nikakve podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te CVV broj ili PIN broj jer te podatke čak niti vaša banka neće tražiti od vas. Ako nešto prodajete, kupcu je dovoljan samo vaš broj tekućeg računa na koji je novac potrebno uplatiti te eventualno naziv banke u kojoj imate otvoren račun. Ukoliko plaćate putem interneta, dobro se uvjerite radi li se zaista o pravoj stranici te je najbolje izbjegavati sumnjive i nepoznate stranice, a ukoliko niste sigurni za određenu kupovinu ili uplatu putem interneta, bolje da iste izbjegavate“, poručuju iz PU krapinsko – zagorske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook