Prethodni članak
Sljedeći članak

Sud naredio: Pola pepela ubijenog Krapinčana ide ocu, pola majci! Otac: 'Ovo je dno dna'


Foto: Pixsell/Facebook

Više od četiri mjeseca nakon smrti Josipa Štroka (31) u Irskoj tamošnji sud donio je odluku kako će kremirati tijelo ubijenog Krapinčanina, pišu 24sata.

Kako podsjećaju, Štrok i njegov prijatelj David Družinec pretučeni su 30. ožujka. Njih dvojica družili su se u središtu Dublina prije nego što su se vratili u područje Clondalkin. Prema izvješćima, posvađali su se s grupom ljudi ispred trgovine u četvrti Towers Road prije nego što su se ukrcali u autobus i krenuli prema Grange View Way. Nakon što su stigli u to naselje, s leđa su ih napala četvorica. Družinec je ispričao medijima da su napadnuti jer nisu pričali na engleskom.

 

- Došli su straga, prvo me udarili bejzbol-palicom ili nečim drugim, ne znam čime. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta uspio sam ustati. Vidio sam što je radio Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta te sam bio gotov. Zadnje čega se sjećam od tog trenutka je da sam vidio svjetla Hitne pomoći - prisjetio se Štrokov prijatelj. Josip je nakon premlaćivanja preminuo u bolnici. Problem je nastao kad su i otac i majka, koji su rastavljeni, podnijeli zahtjev za preuzimanjem tijela. Otac je htio da se njegov sin pokopa u Hrvatskoj, dok je majka htjela tijelo kremirati i ostatke odnijeti u London, u kojemu živi, podsjećaju 24sata.


- Sud je nakon ročišta donio odluku da će tijelo kremirati. Dio pepela ide sa mnom u Hrvatsku, a majka svoj dio nosi u London. Ta presuda je donesena na temelju irskog zakona. Najveća sramota je što sam ja tražio da Hrvatska traži izručenje mrtvog hrvatskog državljanina. To su propustili odraditi. Nema tu sreće, ne mogu biti sretan ni da je on cijeli došao u Hrvatsku. Mog sina više nema - rekao je za 24sata otac Nedjeljko Štrok. Dodao je kako se sad u Irskoj rješava papirologija, nakon čega će moći preuzeti posmrtne ostatke sina.

- Ne znam što bih rekao. Ovo je dno dna od hrvatske države. Dolazi mi polovica sina jer nitko iz Hrvatske nije htio pomoći mom sinu. Pokopat ćemo ga u Krapini, u obiteljskoj grobnici koju imamo - rekao je otac.


Što se tiče kaznenog postupka protiv osoba koje su napale Josipa i njegova prijatelja, Nedjeljko nam je ranije rekao kako je uhićeni mladić (16) pušten uz optužnicu za napad. Protiv dva mladića od 18 i 19 godina podignuta je optužnica za blaži oblik ubojstva i uz jamčevinu su pušteni da se brane sa slobode, a za uhićenu četvrtu osobu ročište je bilo jučer.

- Zvali su me iz irske policije i rekli mi kako su ove pustili da se brane sa slobode. Jadno se osjećam i izdano, ali nisam ja bitan, bitno je moje dijete koje ima pravo na dostojanstveni pokop - rekao je za 24sata još ranije očajni otac. Hrvatski veleposlanik u Irskoj, Davor Vidiš, naglasio  je kako je hrvatsko veleposlanstvo bilo u kontaktu i s ocem i s majkom preminulog Josipa.


- Mi nismo strana u postupku. To je bio postupak između dva hrvatska državljanina, odnosno oca i majke koji se nisu mogli dogovoriti kako će riješiti stvari. Zadnji put kad sam razgovarao s tatom uputio me na odvjetnika. Sud je donio odluku. Taj se predmet nije mogao prebaciti u Hrvatsku jer je teritorijalna nadležnost počinjenja kaznenog djela Irska - rekao je Vidiš. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook