Prethodni članak
Sljedeći članak

Prodavači i konobari imaju sigurnu budućnost

Hoće li najavljeno otvaranje outlet centra u Svetom Križu Začretju, trgovačke kuće u Mokricama i ostalih trgovačkih cent


Hoće li najavljeno otvaranje outlet centra u Svetom Križu Začretju, trgovačke kuće u Mokricama i ostalih trgovačkih centara u Hrvatskom zagorju promijeniti trajnu sliku zapošljivosti na području naše Županije pokazat će vrijeme. Ako će takvi šoping centri zaživjeti u Zagorju, ono će u budućnosti trebati velik broj prodavača i konobara. Oni su i sad, a posebice unazad tri godine među najtraženijim zanimanjima kako na području Krapinsko-zagorske županije, tako i na području cijele Hrvatske. No, iako je potreba za prodavačima i konobarima velika, još ih ima podosta nezaposlenih.

Kratka lista čekanja

- Prošle je godine iz Zavoda za zapošljavanje Krapina zaposleno ukupno 306 prodavača i 75 konobara, dok je u tom istom razdoblju (siječanj-prosinac 2007.) bilo 563 potreba poslodavaca za sektor trgovine na veliko i malo i 296 potreba u sektoru hoteli i restorani gdje se još zapošljava osim konobara i kuhari, te pomoćno osoblje. Na dan 31.12.2007.g. ukupno je na Zavodu bilo 354 prodavača, te 72 konobara i to prodavači do 30 godina, te konobari s 50 godina na više – rekla je pročelnica Županijskog zavoda za zapošljavanje Krapina Mirjana Jurman.

Kada se statistički gleda stvarna potreba za prodavačima i konobarima potražnja za njima porasla je od 2005. g., a statistike pokazuju i da još uvijek od svih srednjih škola učenici najčešće upisuju trgovačku školu. Pročelnica Jurman ističe kako najkraće na zapošljavanje čekaju ako se gleda u mjesecima konobari (čekaju u prosjeku 7,2 mjeseca) i prodavači (čekaju u prosjeku 15,2 mjeseca), dok je ukupna stopa zapošljivosti prodavača 38,2%.

Ne vole promjene

– Dosad trgovci nisu bili na listi deficitarnih zanimanja. Inače, kod deficitarnih zanimanja postoji mogućnost osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije koja najduže traje šest mjeseci - dodala je Jurman. Išlo bi se i na prekvalifikaciju i osposobljavanje za ugostitelje, no pročelnica Jurman kaže kako za to nema interesa od strane samih korisnika.

Svi smo pak dobro upoznati kako to u praksi funkcionira. Nezaposleni na burzi rada s dugim stažem ne prihvaćaju promjene na tržištu rada i nemaju volje za usvajanjem novih znanja. Iskustva govore i kako poslodavci ne žele zaposliti osobe starije životne dobi. Pitanje je hoće li šoping centri i hoteli htjeti zaposliti prodavače i kuhare starije životne dobi ili im neće biti dovoljno atraktivni. Gospodin kojeg smo sreli u Zavodu, nije nam se htio predstaviti, osim što je rekao svoje godine, 54 ( ´jer ih ne skriva ko ženske´) rekao je da nikakva prekvalifikacija ne dolazi u obzir. ´Pa tko bu mene zel, naprimjer za konobara, svi budu zeli rađe mladu pucu s lijepim nogama´.

Pročelnica Jurman rekla je da ako bude otvoreno toliko šoping centara koliko ih se najavljuje, naravno da će biti i velika potreba za prodavačima i konobarima, pa možda ta zanimanja postanu i deficitarna, no u ovom trenutku to se još ne zna i dodala kako će se vjerojatno jedan veći dio radne snage koja radi u zagrebačkim trgovačkim centrima, primjer King Cross, vratiti iz Zagreba, ako se ovdje budu nudili bolji uvjeti.

Uvijek velika navala

Navala u srednje trgovačke škole svake je godine ista. Uvijek je veći broj prijavljenih, nego što ima mjesta u školama. Je li razlog tome što u budućnosti žele raditi taj posao, zato što škola traje samo tri godine ili stvarno prate bilo tržišta rada i znaju što je perspektiva narednih godina u Zagorju?

Na području naše Županije trgovački se zanat može izučiti u trima srednjim školama u Zagorju: u srednjoj školu u Zaboku, srednjoj školi u Krapini i Konjščini. U krapinskoj Srednjoj školi prošle godine upisalo se 20 trgovaca (jedan odjel), u Srednjoj školi u Konjščini također jedan odjel - 30 učenika i u Zaboku dva odjela, 60 budućih prodavača. Za konobare možete izučiti u Srednjoj školi u Pregradi koja je jesenas upisala 30 učenika i u zabočkoj srednjoj školi gdje ih je također upisano 30.

Hoće li to biti dovoljno radne snage za zagorsku trgovačku Meku zajedno s onima koji na burzi čekaju svoj red ili će srednje škole u budućnosti trebati povećati odjele za školovanje prodavača i konobara još uvijek je zasada prerano govoriti.

Na listi deficitarnih zanimanja u srednjim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji su sva trogodišnja zvanja, pa tako među njima i prodavači i konobari, što je utvrdilo samo Županijsko povjerenstvo Učenici upisani u bilo koje trogodišnje zanimanje ukoliko traže stipendiju dobivaju na svoje bodove još deset dodatnih bodova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook