Prethodni članak
Sljedeći članak

Proglašeni najbolji berači 54. 'Branja grojzdja', Vešligaj: 'Imamo manifestaciju koja je na ponos cijeloj županiji'


Kada vinogradi počnu žutjeti, a prvi listovi loze padati, vinogradari se pripremaju za berbu grožđa što znači da je vrijeme za skupljanje alata poput lagvi, škafa, brenta, podškafjaka i lakavnica jer predstoji najslađi trenutak za mnoge u Zagorja – berba grožđa. U tom razdoblju, u Pregradi se održava i manifestacija 'Branje grojzdja' koja je proizašla iz jednostavne, ali značajne ideje - oblikovati sezonski posao branja grožđa u prigodu obilježavanja, simbolizirajući time plodnost i radost življenja u ovom dijelu naše domovine.

Ova tradicionalna manifestacija održava se po 54. put posljednjeg tjedna u rujnu. Očuvanje običaja i tradicija Hrvatskog zagorja vezanih uz berbu i preradu grožđa njen je glavni cilj, a posjetitelji imaju prilike uživati u raznovrsnim kulturnim, sportskim, eno-gastro i zabavnim sadržajima. Manifestacija završava danas, a jutro je počelo natjecanjem u ribolovu, izložbom malih životinja, planinarskim pohodom, a kruna nedjelje je povorka beračica i berača uz obed iz košare. 

Pregradski gradonačelnik i zastupnik u Europskom parlamentu, Marko Vešligaj s ponosom je poručio kako je ovogodišnja manifestacija i više nego uspjela.

- Etablirali smo manifestaciju, vratili smo natrag otvaranje u nekom od naših vinograda, krenuli s kupom naših mjesnih odbora, krenuli s Festivalom vinskih popevki i napitnica, vinskim barbarijama, loncem i obogatili glazbeni i kulturni program. Mislim da danas imamo manifestaciju koja je, ne samo na ponos Pregradi, već i županiji. Uživajte i proveselite se još danas - poručio je Vešligaj.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je cijelom organizacijskom timu koji je, kako je rekao, ponovno pokazao kako Zagorje ima što pokazati u vidu kulture, baštine i tradicije. 

- Ono što je najvažnije od svega je to što prenosimo naše naslijeđe na mlađe generacije. Ovoliko djece je garancija da će se prava, starinska navada zadržati na našim prostorima. U posljednjih desetak godina, Krpinsko – zagorska županija postala je najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj. Svi hoteli su za vrijeme ovakvih manifestacija puni - rekao je Kolar.

- Kaj reći za naša vina? Nema regije u RH, koja je toliko napredovala u kvaliteti kao naša. Mi smo vinska regija, a tome moramo dodati i da smo zaštitili kompletan meni na europskoj razini - poručio je Kolar i dodao kako našu županiju krase tradicija i kvaliteta, ali se treba više ulagati u brendiranje i više se hvaliti.

Cijela manifestacija održala se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji danas boravi u Pregradi.

Komisija koja je pratila čitavu povorku, odabrala je one najvrijednije koji su osvojili vrijedne nagrade.

Najbolji mali berač je Roko Đurkin, najbolja mala beračica je Vita Belošević, najbolja odrasla beračica je Lana Hušnjak, najbolji odrasli berač je Mladen Cerovski, a najbolja kola su kola Firšt.

Nakon obeda, nastupa grupa Boemi, u 16 sati će se održati finale rekreativnog teniskog turnira seniora, a večer će upotpuniti jubilarni, 30. Festival orgulje Heferer u kapeli sv. Mihaela, a u šatoru na prostoru tržnice nastupit će Fresh band.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook