Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvu polovicu godine u Zagorju su obilježili odlični turistički rezultati

Vraćaju nam se inozemni gosti koji su prije korone činili 48% i ukoliko se pozitivan trend nastavi, u TZ KZŽ vjeruju da će brojke biti na razini rekordne 2019. godine, ako ne i bolje


U prvoj polovici 2022. godine na području Krapinsko-zagorske županije kroz sustav eVisitor zabilježeno je 78.170 dolazaka i 159.772 noćenja, što je u odnosu na 2021. godinu 19.154 dolazaka više i 45.376 noćenja više ili u postocima, 32.46% više dolazaka i 41.93% više noćenja.

Trend povećanja

Gledajući strukturu gostiju, 65% su domaći gosti (Zagreb, Primorsko - goranska, Splitsko - dalmatinska, Istarska, Osječko - baranjska, Zagrebačka, Zadarska, Vukovarsko - srijemska, Varaždinska, Međimurska županija,…), a 35% inozemni gosti( Slovenija, Poljska, Njemačka, BiH, Češka, Austrija, Italija, Srbija, Nizozemska…).

- Međutim, krenuo je trend povećanja dolazaka i noćenja inozemnih gostiju koji su prije korone činili 48% i ukoliko se pozitivan trend nastavi, vjerujemo da će brojke biti na razini rekordne 2019. godine ako ne i bolje – kaže Sanja Škrinjar, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije. Ukoliko se radi usporedba s rekordnom 2019. godinom, u prvih 6 mjeseci smo na 94% i u dolascima i u ostvarenim noćenjima s time da imamo 8% više dolazaka i 1% više noćenja domaćih gostiju nego u istom razdoblju 2019. godine, dok smo kod inozemnih gostiju na 75% u dolascima i na 84% noćenja što ukazuje da domaći gosti dolaze u većem broju na kraće boravke, a strani gosti na duže odmore.

Najviše noćenja u hotelskom smještaju

Najviše noćenja generirano je u hotelskom smještaju (130.126 ili 81.4%). - Međutim, od početka pandemije pa na ovamo, kategorizirano je dosta novih, luksuznih kuća za odmor te smo s ponudom upravo ovakve vrste smještaja u kontinuiranom porastu, a i potražnja konstantno raste i to je svakako veliki potencijal koji je prepoznat. Vjerujem da ćemo sve bolje rezultate ostvarivati upravo i u ovom segmentu smještajnih kapaciteta. Kuće za odmor najviše kategorije pune se od lipnja do sredine rujna na minimalno 7 noćenja i to su uglavnom strani turisti koji su prepoznali i sve blagodati kontinentalne Hrvatske – ističe Škrinjar.

Profil gostiju

U dolascima prednjače obitelji s djecom ili parovi. - Sadržaji koji goste najviše privlače su toplice, dvorci i muzeji, gastro ponuda i aktivni odmor. Najposjećenija područja su Tuheljske toplice, Krapinske Toplice, Stubičke Toplice i Donja Stubica, što uvelike ovisi i o raspoloživim smještajnim kapacitetima, međutim itekako je zamijećen rast broja dolazaka i noćenja i na ostalim područjima kao što su Krapina, Oroslavje, Marija Bistrica, pogotovo u prethodno spomenutim kućama za odmor s bazenima – pojašnjava Škrinjar. Što se tiče smještajnih kapaciteta, Zagorje ima registrirano 10 hotela, 107 kuća za odmor, 7 hostela te je na raspolaganju ukupno 3583 ležajeva. Najviše smještajnih kapaciteta je u Tuheljskim i Stubičkim Toplicama i Donjoj Stubici. Smještaja uopće nema u Loboru, Maču, Novom Golubovcu i Petrovskom. Trenutna popunjenost je na 50% prema nacionalnom sustavu eVisitor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook