Prethodni članak
Sljedeći članak

Pse lutalice smještaju u azil

U Gradu Oroslavju počeli su hvatati pse lutalice i odvoditi ih u azil za kućne ljubimce u Dubravicu pokraj Zaprešića. Ov


U Gradu Oroslavju počeli su hvatati pse lutalice i odvoditi ih u azil za kućne ljubimce u Dubravicu pokraj Zaprešića. Ovog je tjedna već odvezeno nekoliko pasa, a s time će se nastaviti sve dok se psi lutalice ne uklone s ulica i središta grada.


- Građani nas gotovo svakog dana zovu zbog pasa lutalica, posebno sada kada je počela školska godina. Svi naši apeli upućeni izravno građanima, kao i putem javnih medija da paze na svoje pse i drže ih na uzici ili u zatvorenom prostoru, nisu urodili plodom. Psi i dalje lutaju gradskim središtem, a kako smo za to prema zakonskim odredbama odgovorni mi u Gradu, odlučili smo tomu stati na kraj kazao je oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa.

Tako je ovaj Grad sklopio ugovor s Veterinarskom stanicom Zaprešić o hvatanju pasa lutalica i njihov smještaj u azil u Dubravici. Također je ugovorom predviđeno i uklanjanje lešina, ako se pronađe i kakav uginuli pas. Ugovor je sklopljen do kraja godine.

- Istina je da su ti psi naizgled neopasni, ali nikada se to ne može sa sigurnošću znati. Nikome nije ugodno kada, prolazeći središtem grada kraj njega šeta nepoznati pas, posebno djeci. Nadamo se da će se i vlasnici uozbiljiti i više paziti na svoje pse kaže gradonačelnik Tuđa.

Cijela priča nije jeftina, kako za porezne gradske obveznike, tako i za same vlasnike. Cijena smještaja u azil je 2000 kuna za prvi mjesec, koja uključuje hvatanje, odvoz, hranu, cijepljenje, čipiranje, čuvanje i sve ostalo što je potrebno. Poslije treba platiti 1000 kuna na mjesec. Ustanovi li se vlasnik pasa, tada on snosi sve troškove. Psi se mogu eutanazirati tek nakon 60 dana boravka u azilu, no to se događa rijetko jer se gotovo u pravilu u roku od mjesec dana psi vraćaju vlasnicima ili se udomljavaju.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook