Prethodni članak
Sljedeći članak

Radionica o invazivnim i egzotičnim životinjama

U organizaciji Udruge Petrože - Krušljevo Selo


Udruga Petrože-Krušljevo Selo održala je radionicu „EGZO“ o invazivnim i egzotičnim životinjama kod nas i u Hrvatskoj. Radionicu je vodila Danijela Horvatek-Tomić, profesorica i veterinarka za egzotične životinje na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Radionica je održana u sklopu projekta „A kaj štrumfaš 4.0“ koji sufinancira Krapinsko-zagorska županija.

Radionicom se željelo objasniti i predočiti djeci i mladima o utjecaju odbačenih invazivnih i egzotičnih životinja i ljubimaca u naš okoliš te kako to djeluje na zavičajne vrste i ekosustave a što je danas jedan od najvećih izazova zaštite prirode. Invazivnu stranu vrstu često nije moguće u potpunosti ukloniti iz staništa u kojem je uspostavila populacije, osim na manjim otocima ili drugim ograničenim područjima. Zbog toga je važno preventivno djelovanje kroz zakonska ograničenja unosa stranih vrsta u prirodu, rano otkrivanje potencijalno invazivnih stranih vrsta i provođenje hitnih mjera za kontrolu širenja i eradikaciju.

U Hrvatskoj je Zakonom o sprječavanju unošenja i širenja stranih te invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima zabranjeno bez dopuštenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike uvođenje stranih vrsta u prirodu i/ili u ekosustave u kojima prirodno ne obitavaju, uzgoj stranih vrsta i njihovo stavljanje na tržište Republike Hrvatske. Na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Uniji (tzv. „Unijin popis”) se trenutno nalazi 66 vrsta, od kojih je u Hrvatskoj zabilježeno njih 23 poput mungosa, nutrije, rakuna, bizamskog štakora, kunopasa, egipatske guske, bodljobradog raka, signalnog raka, sunčanice, crvenouhe/žutouhe kornjače i drugih. Kroz radionicu je prezentirana bradata agama kao jedan od primjera egzotičnih ljubimaca kod nas a na kraju su podijeljeni promo materijali i slatkiši.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook