Prethodni članak
Sljedeći članak

Radionice Ljetne škole informatike, od početničkih pa sve do radionica programiranja, okupile 150 polaznika

Organizatori su Krapinski informatički klub i SŠ Krapina, a manifestaciju podupire i Krapinsko – zagorska županija


Ljetna škola informatike u Krapini održava se od 23. do 27. kolovoza u prostorima Srednje škole Krapina te dio u Srednjoj školi Zlatar, u organizaciji Krapinskog informatičkog kluba i Srednje škole Krapina.


U ime Hrvatske zajednice tehničke kulture pozdrave je uputio Alen Spiegel. Istaknuo je kako je Ljetna škola informatike nastavak zimske škole informatike koja se održavala na nacionalnom nivou, no zbog korone se sada održava u drugom terminu i prilagođena je svima koji se žele baviti informatikom i obogatiti svoja znanja. Naglasio je da je tehnička kultura vrlo napredovala, da je Hrvatska zajednica tehničke kulture najviše nacionalno tijelo tehničke kulture koje okuplja raznorazne saveze i da ove godine ove slavi 75. godišnjicu djelovanja.


Zamjenica župana Jasna Petek na svečanom je otvorenju istaknula da su organizatori uložili puno entuzijazma, truda, ljubavi i znanja u organizaciju, a manifestaciju podupire i Krapinsko – zagorska županija. - Što se tiče samog STEAM područja u koje spada i informatika, sigurno je da zaslužuje veliku pažnju i vrlo je interesantno područje za sve naše mlade ljude u županiji. Mi smo pripremili 2 odlična projekta iz tog područja koje prijavljujemo na otvorene natječaje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Županija općenito za rad s darovitim učenicima svake godine ulaže minimalno pola milijuna kuna – napomenula je zamjenica župana.


Stjepan Šalković, nastavnik SŠ Krapina i predsjednik Informatičkog kluba KRIK rekao je da se na 18 radionica okupilo 150 djece. - Na radionicama su i nastavnici, a za drugi krug ima još nešto mjesta pa se mogu prijaviti oni koji još razmišljaju. Ove smo godine imali puno uspjeha, na državnim natjecanjima naši mladi Zagorci osvojili su većinu prvih mjesta, pa je ovakav način rada sa zimskim, a sada ljetnim školama informatike izvrstan i to vrijedi nastaviti – istaknuo je Šalković. Radionice su raznolike, od početničkih na kojima najmlađi tek uče kako koristiti računala, pa do radionica robotike, programiranja, web stranica, obrada slika, mobilnih aplikacija.


Ujedno, u Krapini je danas obilježena i 75. godišnjica rada Hrvatske zajednice tehničke kulture. - Naša županijska zajednica bi mogla i bolje. Sredstava nam na žalost nisu dovoljna, ima puno želja, a nadam se da će biti i više projekata, više stvari kojih možemo puniditi djeci, pa samim time i više novaca – rekao je Šalković.


Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan istaknuo je da je krapinska Srednja škola već dugi niz godina suorganizator i podupiratelj Zimske škole informatike. – S obzirom na COVID iznašli smo rješenje, pa imamo drugu godinu ljetnu školu informatike.


-U ime Grada Krapine zahvaljujem organizatorima što nisu odustali i što su unatoč ovoj situaciji ovo organizirali. Grad Krapina prepoznaje kvalitetne programe fokusirane na edukaciju djece i mladih, sukladno tome aktivno sudjelujemo i financijski pomažemo u njihovoj realizaciji – rekao je zamjenik gradonačelnika Ivica Hršak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook