Prethodni članak
Sljedeći članak

Radnici posrnulog INKOPA: 'Sramota. Šefovima daju otpremnine 150 tisuća, a nama 30 tisuća kuna'

Radnicima su dužni 7, 4 mil., drugim vjerovnicima 22 mil. kuna, a Poreznoj upravi 5, 5 mil. kuna


Za poduzeće INKOP obuća iz Poznanovca, koje je završila u stečaju u prosincu prošle godine, u utorak 4. travnja na Trgovačkom sudu u Zagrebu održano  je ispitno i izvještajno ročište kako bi se utvrdile i potvrdile tražbine vjerovnika, piše današnje tiskano izdanje Zagorskog lista. Prema riječima koordinatora Sindikata TOKG-a Save Šmitrana, na tom ročištu su radnici kao vjerovnici potvrđeni kao prvi viši isplatni red, a kao tražbine priznate su im neisplaćene plaće, jubilarne nagrade, otpremnine i troškovi prijevoza u iznosu od 7, 4 milijuna kuna. Isplata jednog dijela tih sredstava ići će preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, a ostatak ide u stečajnu masu.

Radnici, rekao je Šmitran Zagorskom listu,  svoja potraživanja mogu očekivati  u kolovozu ili početkom rujna, dok prođu sve te procedure. Tražbine svih drugih vjerovnika iznose 22 milijuna kuna, dok je dug prema državi, odnosno Poreznoj upravi  5, 5 milijuna kuna. Posrnuli INKOP u pažnju javnosti dospio je u srpnju 2016. kada su radnici obustavili proizvodnju zbog neisplate nekoliko plaća jer više nisu imali ni kune za gablec te prijevoz. Početkom jeseni, dio radnika ponovno je pozvan u proizvodne hale kako bi nastavili proizvoditi čizme za talijanskog kupca. Prema informacijama iz Sindikata tekstila, kože i gume trenutno u poduzeću INKOP obuća radi 101 radnik.

Na Izvještajnom ročištu vodila se pak žustrija rasprava te je na prijedlog vjerovnika Kreditne banke Zagreb ponovno imenovan novi stečajni upravitelj, Varaždinac Tomislav Đuričin, inače nekadašnji direktor Terma Jezerčica. Kažemo, ponovno, jer je ovo već treći stečajni upravitelj  koji je imenovan da vodi INKOP obuću u stečajnom postupku.   - Donesena je i odluka da sudski vještak za financije napravi financijski izvještaj o poslovanju u razdoblju do otvaranje i od otvaranje stečaja. Isto tako, odgođeno je donošenje odluke o nastavku proizvodnje i izradi stečajnog plana  - rekao je Šmitran te naglasio da to ne znači da će se proizvodnja obustaviti. Radnici trenutno proizvode robu za stranog kupca te specijaliziranu opremu za Ministarstvo obrane RH.  Inače, ročište za drugu tvrtku, INKOP d. d, zakazano je za 10. svibnja, kada će se znati i više što će biti s proizvodnjom u INKOP obući koja se nalazi u prostorijama INKOP-a d. d. jer bi INKOP obuća trebala plaćati uz režijske troškove i  simboličnu naknadu za najam.

Jedan od bivših radnika INKOP-a rekao je za Zagorski list da je sramota što će te jadne plaće morati čekati do jeseni i da je pitanje da li će ih i tada dobiti.  -Šefovi budu, koliko čujem, dobili otpremnine od 150.000 kuna, a radnici koji su radili u tom poduzeću 40 godina, po 30.000 kuna. Sramota – ispričao je jedan radnik za Zagorski list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook