Prethodni članak
Sljedeći članak

Raste broj mrtvih i nestalih u poplavama, tisuće evakuirane

Meteorolozi kažu da će kiša nastaviti padati još danima


Šest mrtvih, nekoliko nestalih, tisuće evakuiranih i deseci tisuća bez struje, dosadašnje su posljedice oluje Boris koja olujnim kišama i katastrofalnim poplavama pustoši srednju i istočnu Europu, piše Index.

Ova oluja izazvala je katastrofalne štete i poplave u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Pod vodom su i dijelovi Austrije. 

Nakon što su četiri osobe poginule u subotu u Rumunjskoj, u nedjelju se utapanjem jedne osobe u Poljskoj i stradavanjem vatrogasca u Austriji broj mrtvih popeo na šest.  Četiri osobe nestale su u Češkoj.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori s razornim poplavama.

"Nakon konzultacija s nadležnim ministrima i službama, naložio sam pripremu uredbe Vijeća ministara o uvođenju stanja elementarne nepogode", napisao je Tusk na X-u.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za suzbijanje i rješavanje učinaka katastrofe, što može uključivati ​​ograničavanje određenih sloboda i prava.

Lokalne vlasti u jugozapadnoj Poljskoj hitno su apelirale na stanovnike da evakuiraju iz svojih domova jer poplavne vode prijete probiti još jednu branu.

U videu objavljenom na svojoj Facebook stranici, gradonačelnik Prudnika u pokrajini Opole Grzegorz Zawiślak, glavni vatrogasni zapovjednik i lokalni dužnosnik Prudnika, apelirao je na stanovnike sela Moszczanka, Łaka Prudnicka i dijelova grada Prudnika (21.237 stanovnika) na promptnu evakuaciju.

"Apel je vrlo ozbiljan, ne gubite vrijeme na dileme, morate otići. Ako se brana probije, vaši će domovi biti uništeni, a vaš život ugrožen", rekao je Radosław Roszkowski, lokalni dužnosnik iz Prudnika u videu.

Ogromna količina kiše već je pala u srednjoj Europi u posljednjih nekoliko dana.

Oko 435 mm kiše palo je u Jeseniku u Češkoj Republici u posljednja tri dana što je rezultiralo razornim poplavama.

Još će kiše pasti u nedjelju navečer i ponedjeljak, a razine rijeka će nastaviti rasti, najavljuju meteorolozi.

Vrijeme će se poboljšati od utorka s puno sušnijim uvjetima, no trebat će puno dana dok ova poplavna voda ne prođe niz slivove europskih rijeka - a to znači da će se za neke stanovnike poplave pogoršati čak i nakon što kiša prestane padati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook