Prethodni članak
Sljedeći članak

Razlivena Sutla uništila proljetnu sjetvu

Poplava je doslovce uništila proljetnu sjetvu u Zagorskim Selima, u Kumrovcu, ali i mnogim drugim predjelima uz nabujalu


Poplava je doslovce uništila proljetnu sjetvu u Zagorskim Selima, u Kumrovcu, ali i mnogim drugim predjelima uz nabujalu rijeku Sutlu koja, zbog nedosljedne regulacije često plavi područja kroz koja protječe.


Na putu u Zagorska Sela, već u Zelenjaku, kod restorana obitelji Ventek, Sutla se izlila iz korita i preplavila travnjak s igralištem. Na ulazu u Risvicu, zatekli smo 81-godišnju staricu Josipu Blažičko koja je žalosno promatrala svoju njivu zasijanu kukuruzom.

- Ako nastupi lijepo vrijeme, usjevi i trava stradat će do kraja. Nužno je da kasnije padne kiša i da ispere blato sa njih. Ovo je ove godine druga poplava. Prva nije bila tako opasna, jer polja još nisu bila obrađena. Ali, najgore je ipak bilo 1974. godine, kada je poplava bila katastrofalna, pa nas je ondašnja vojska spašavala sa krovova čamcima- veli baka Pepica.

Usko grlo

U Risvičkoj Gmajni susreli smo Slavka Fekežu (50) koji se vraćao s obilaska svojih njiva. Kaže da je sve uništeno. Kupus i grah je još pod vodom, koja je zalila i gospodarske zgrade, svinjac i kokošinjac. Veli da ovako nešto nije bile već 6 godina. Krivi županijsku i državnu vlast koja se nije pobrinula da korito Sutle bude regulirano. Smatra da je usko grlo rijeke upravo kod spomenika Lijepe naše u Zelenjaku, pa se voda nagomilava i izlijeva u dolinu, osobito s hrvatske strane.
Kumrovec je iza nas. Već iza Razvora, STOP. Na državnoj cesti voda do koljena. Pojedini vozači odlučno kreću na drugu obalu , iako voda prijeti prodorom u unutrašnjost automobuila. I mi smo prebrodili baru poput amfibije. Voda nas, srećom, nije zalila. U zgradi Općine Zagorska Sela potražili smo načelnika Željka Kodrnju. Kažu, otišao je u Zagreb, ali je već prije toga digao uzbunu , nazvao županicu Vlastu Hubicki koja će, rekla je, čim dobije relevantne podatke o posljedicama poplave, proglasiti elementarnu nepogodu.

Evo nas na pragu najugroženijeg područja, Plavića, u kojem su posjedi obitelji Zgorelec, Lugarić i Taboršak pod vodom koja je čak zaprijetila i kućama. Ali, do tih se kuća automobilom nije moglo. Uprava za ceste KZŽ, na cesti 2206 LC koja vodi u Plavić i dalje, ka malograničnom prijelazu Sedlarjevo (SLO), na prijelazu pruge postavila je znak zabrane vožnje. Razlog: voda je prekrila cijelu cestu, negdje i do 70 cm visoko. Novinari su se snašli, pa su unajmili veliki traktor i izvršili svoj zadatak.

Klizišta

Žurimo dalje prema Harinoj Zlaki, koja je također bila ugrožena. U Luki Poljanskoj 78-godišnji Martin Cvetić otklanja posljedice poplave u svojoj garaži i podrumu, u kojima je kaže bila skoro metar visoka. On i žena Marta jedva su spasili svoju motornu kosilicu, koju su vukli štrikom iz garaže. Voda se, kažu, počela povlačiti tek oko 9 sati, ali je ostao mulj kojeg će ispirati vodom. Stradao je i vrt i ograda Vukovarčanina Željka.

Krug obilaska poplavljenih i ugroženih domaćinstava zatvaramo u Gornjem Škrniku iznad Kumrovca, na domaćinstvu Krizmanića, čija je kuća, zbog obilne kiše, bila ugrožena odronom zemlje. -Na padini iznad naše kuće, na oko 70 metara, na susjedovoj livadi i u našem vinogradu, zemlja se raspucala, pukotine dere voda. U vinogradu su oštećeni stupovi, žica i trsovi. Zemlja postupno kliže, pa pritišće na brežuljak iznad kuće koji se pomaknuo za nekoliko metara skupa sa stablima oraha. Raspuklo je i stablo debele šljive. Zemlja je došla do same kuće. Po najvećem pljusku sam lopatom odbacivao zemlju. Srećom je kiša stala, ali bojim se onog najgoreg- kazao je 33-godišnji Branko Krizmanić, bojažljivo pogledavajući prema nebu…

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook