Prethodni članak
Sljedeći članak

Sutra tradicionalni Viteški turnir u Gornjoj Stubici

Viteški turnir ove će se godine održati u subotu, 3. lipnja 2006. kod Muzeja seljačkih buna i Dvorca Oršić u Gornjoj Stu


Viteški turnir ove će se godine održati u subotu, 3. lipnja 2006. kod Muzeja seljačkih buna i Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici. Na nekoliko lokacija istovremeno se održavaju brojni sadržaji, od kojih neki tijekom dana i ponavljaju, a centralni događaj, Viteški turnir otvara se od 15 sati, s tim da sam Viteški turnir na konjima počinje u 18 sati.


Na terasi Dvorca Oršić od 12 sati cijelog dana može se razgledati stalni postav Muzeja seljačkih buna, u Vinskom podrumu udruga vinogradara i podrumara Peharček Stubica održava degustacije vina, a sve je uz bogatu ugostiteljsku ponudu. Tu su i radionice i igraonice za djecu i odrasle: gađanje lukom i strijelom u metu, bacanje buzdovana u metalni štit; vježbe spretnosti rukovanja bodežom, gađanja samostrelom.

Od 12 sati počinje Srednjovjekovni sajam i demonstracije tradicijskih obrta: kovač, tkalja, knjigovezac, kaligraf, košaraš, lončar. Od 16 sati je viteška borba za zlatni kalež, od 16.30 udruga Agram predstavlja renesansne plesove, a od 17.15 je Zasjeda kod mitnice koju uprizoruje Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice.

Od 15 sati otvara se viteški turnir - crtice iz srednjovjekovnog života predstavlja Družba vitezova zlatnog kaleža, slijedi predstavljanje vitezova sudionika turnira iz udruge Hrvatski vitez. Markus M, viteška skupina iz Češke demonstrira borbe Landsknechta, Codex - renesansnu glazbu, uz skupinu Artistika koja radi polusatnu interaktivnu predstavu u kojoj sudjeluju zabavljači, lakrdijaši, žongleri i ekvilibristi. Udruga Agram predstavlja renesansne plesove, uz ansambl za ranu glazbu Minstrel. Od 17.45 sati kreće svečana povorka sudionika turnira s terase dvorca do borilišta. Od 19.30 sati putujuće kazalište mladih Orfej - elektron iz Varaždina predstavlja muški renesansni ples, viteški ples, ansambl Minstrel muzicira, Markus M izvodi noćne borbe, ponovo nastupa i skupina Artistika, a instrumentalni sastav Slip predstavlja tradicionalnu irsku glazbu.

Borbe na konjima

Od 18 sati počinje ono glavno - Viteški turnir s borbom vitezova na konjima. Udruga Hrvatski vitez demonstrira vještine i borbe vitezova, gađanje vjenčića u trku, bacanje kratkog koplja, vještina rukovanja mačem, viteške dvoboje.
U Perivoju Dvorca Oršić od 12 sati tijekom cijelog dana su radionice i igraonice za djecu i odrasle: Roland - vježbe za buduće vitezove, Loculatoresi - srednjovjekovna putujuća lutkarska družina, gatara u šatoru proricanja, skupina Artistika. Od 12 sati tijekom cijelog dana u Vojničkom logoru je upoznavanje s oružjem i opremom srednjeg vijeka, od 12 sati i ponavlja se svaki puni sat: Bratovština Sv. Ladislava, Sveti Ivan Zelina demonstrira upotrebu katapulta i gađanje bedema neprijateljske utvrde, tu je srednjovjekovni vojni tabor sa šatorima, vojnom opremom te opsadnim napravama. Od 15 do 18 sati - Putujuće kazalište mladih Orfej-elektron, Varaždin organizira dječji viteški turnir, dječje srednjovjekovne igre, ceremoniju primanja pobjednika viteških igara u viteški red, dječje predstave: H. C. Andersen: Ljepotica i zvijer i Cvijeće male Ide. Od 21 sat Bratovština Sv. Ladislava demonstrira upotrebu katapulta - vatrene kugle.

Cijena ulaznice je 20 kn za djecu, 40 kn za odrasle. Ulaznica za Viteški turnir uključuje i posjet Muzeju seljačkih buna uz stručno vodstvo koje će biti organizirano na svaki puni sat i 30 minuta s početkom u 12.30 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook