Prethodni članak
Sljedeći članak

Roditelji prevareni dodatnim školskim knjigama

Obitelj Ferenčić iz Poznanovca samo je jedna od mnogih nezadovoljnih obitelji u našoj županiji koji su zbunjeni programo


Obitelj Ferenčić iz Poznanovca samo je jedna od mnogih nezadovoljnih obitelji u našoj županiji koji su zbunjeni programom obrazovanja. Naime, u Područnoj školi Poznanovec, koja je sastavni dio Osnovne škole Bedekovčina, pojavio se problem oko nabavke knjiga za učenike prvih razreda.


Neki roditelji smatraju da su prevareni dodatnim popisima knjiga za svoju djecu, koja nisu predviđena programom koji je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH.

Prevareni smo

-Mi smo dobili popis knjiga koje moramo kupiti za svoju djecu i s njime smo otišli u knjižare. Tamo smo dobili informaciju da to nije potpuni popis te da moramo nabaviti dodatne knjige. Taj popis smo pronašle na ulaznim vratima škole- kaže nam Anita Ferenčić, jedna od razočaranih majki iz Poznanovca. –Taj popis zalijepljen s unutarnje strane vratiju škole govori nam da je taj popis stavio netko iz škole, a o tome mi kao roditelji nismo bili obaviješteni i smatramo da smo time prevareni- govori nam Anita. Riječ je o pomoćnim neobvezatnim edukativnim izdanjima, a koji služe za dodatnu ili izbornu nastavu učenika.

-Kontaktirali smo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Gospođa Ksenija Majcen rekla nam je da popis potrebnih udžbenika možemo pronaći na internetu i da s tim možemo otići kod ravnatelja Osnovne škole, te da problema ne bi smjelo biti- dodaje Anita Ferenčić.

No, ipak problemi su nastali dodatnim popisima za udžbenike koji su osvanuli na vratima škole. - Ja osobno ne znam čemu će im 8 knjiga za matematiku. Ja sam kupila sve to, sve dodatno za svoje dijete- kaže nam Irena Vukić, no dodaje kako joj nije jasno što će joj toliko knjiga, jer je prema njezinim riječima to previše i smatra da su roditelji koji su to kupili zakinuti. –Nije problem u 100 ili 200 kuna, ali ovakav način nije u redu. Da se roditelje obavijestilo na vrijeme, nikome ništa- smatra Irena.

Učiteljima usmena opomena

-Mi smo svjesni da smo učinili pogrešku, odnosno da neki naši učitelji nisu prije pozvali roditelje na sastanak gdje bi ih upoznali s dodatnim mogućnostima za svoju djecu, odnosno ponudili im ta dodatna izdanja- kaže nam Marijan Kopjar, ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina, te dodaje kako su već u četvrtak u podne imali sastanak na kojem su učitelji koji su izvjesili dodatni popis nastavnih pomagala dobili usmenu opomenu i da se to više neće ponoviti.

– Znamo da smo napravili krivi korak. To se radilo unatrag više godina, i roditelji nisu imali primjedbi na takav način rada. No, svi imaju pravo odlučivati o tome što im je potrebno za njihovo dijete i praksa će ubuduće biti takva da se roditelje mora unaprijed pitati koje udžbenike žele za svoju djecu i koja izborna predavanja djeca žele pohađati. Na taj će im način biti lakše savladati određene školske programe koji su nam svima propisani- naglašava ravnatelj Kopjar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook