Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanji Lovrenčić nagrada Gjalski

I ove se godine održava tradicionalna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog čiji je središnji događaj dodjela kn


I ove se godine održava tradicionalna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog čiji je središnji događaj dodjela književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski , jedne od četiri najcjenjenije književne nagrade u Hrvatskoj.


Utemeljena 1979. godine, nagrada se ove godine dodjeljuje po 25. put. Prosudbeno povjerenstvo od pet članova ove je godine nagradu dodijelilo zagrebačkoj književnici Sanji Lovrenčić za knjigu U potrazi za Ivanom koju je izdala Autorska kuća iz Zagreba. Dodjela nagrade održat će se u subotu 27. listopada od 17 sati.

- Sanja Lovrenčić je, poput mnogih, od malena čitala Ivanine (Brlić Mažuranić) tekstove. Otada je gotovo čitav život razmišljala o Ivani, stalno joj se iznova vraćajući. Istraživala je godinama, pokušavajući razumjeti umjetnicu u čijem je životu pisanje u bilo kojem obliku vrlo rano zauzelo trajno mjesto. Nakon pročitanih stranica i stranica dnevničkih zapisa, bilježaka i pisama, putovanja na mjesta na kojima je Ivana bila i koja su joj bila važna, razgovora sa svakim tko je želio i mogao pomoći u sastavljanju mozaika, nastao je izuzetno provokativan, a istovremeno stilski dorađen biografski roman čitak na mnogim razinama. Priča o umjetnici u njemu se isprepliće s pričom o ženi, o normama, uzusima i očekivanjima društva u vrijeme njezina života.

U knjizi strukturiranoj poput glazbenog komada, gotovo kontrapunkta, isprepliću se zapisi i pravi život, sadašnjost i prošlost, današnja perspektiva i živa povijest, što na osobit način dinamizira potragu za likom Ivane Brlić Mažuranić i pomaže raspršiti auru nepristupačnosti koju u posljednje vrijeme Priče iz davnine i njihova autorica nerijetko imaju u očima mladih - napisala je o knjizi U potrazi za Ivanom Anita Peti-Stantić.

I ove će se godine dodijeliti Mala nagrada Gjalski za najbolje prozno djelo učenika osnovnih škola te Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola i gimnazija .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook