Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP nezadovoljan novim Zakonom o radu! Hajdaš: 'Vlada propušta ispraviti nepravde'

U Jazvinama, Općina Radoboj danas održan Županijski odbor SDP KZŽ


Svoje nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o radu danas su na Županijskom odboru SDP KZŽ u Radoboju iznijeli  čelni ljudi zagorskog SDP-a, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, njegov stranački kolega, župan Željko Kolar te predsjednik radobojske Općinske organizacije i član predsjedništva SDP-a KZŽ Igor Cigula.

Zakon o radu tema koja se nameće kao prioritet SDP kao političke stranke

Župan Željko Kolar rekao je kako je Zakon o radu sigurno tema koja se nameće kao prioritet SDP kao političke stranke i ima nekoliko ključnih stvari koje bi trebalo definirati u Zakonu o radu i za koje se SDP zalagao. ''Prije svega da Zakon na određeno vrijeme mora biti izuzetak a ne pravilo, a s druge strane da svi radnici u Hrvatskoj budu zaštićeni na jednaki način. To se nažalost nije dogodilo, amandmani koje je SDP predložio nisu prihvaćeni, jer kao što govorimo da svi moraju imati jednake šanse prilikom zapošljavanja i da to odnije mlade ljude koji odlaze van, isto tako radnike odbija koji imaju posao u Hrvatskoj upravo to što nemaju istu zaštitu, ista prva svi. I to je nešto za što smo očigledno sada propustili šansu da riješimo. S druge strane moj osobni stav je da su i obrtnici radnici. Kad gledate postotak broja zaposlenih radnika u obrtništvu, onda su to zapravo obiteljski biznisi i kad mi govorimo o pravima radnika, ja bih se tu založio da tu razmišljamo kako osloboditi dodatne namete prema gospodarstvenicima, da na taj način omogućimo povećanje plaća u RH. To je nekoliko ključnih stvari, koje mislim da smo u ovom trenutku propustili napraviti. Naravno da u Zakonu ima i dobrih stvari, da će se sada rad nedjeljom plaćati 50 % više, do sad je u Zakonu bilo definirano da to bude više, pa su neki to koristili, poslodavci pogotovo veliki pa je to povećanje bilo 2 %, 3 % 4%, nikad zapravo čovjek koji je radio prekovremeno, subotom ili nedjeljom nikad nije znao koliko će biti plaćen za svoj rad. Ovdje se sad to ipak definiralo. Ali u svakom slučaju, ovo nije dovoljno, moglo se je bolje, moglo se i više.'' zaključio je Kolar.

Igor Cigula, predsjednik OO SDP Radoboj, član županijskog predsjedništva nabrojao je i konkretne ciljeve za koje SDP želi da se riješe Zakonom o radu: ''Uz primjedbe koje smo imali na izmjene zakona o radu, jedna je i da kod istog poslodavca ne bi trebalo više od jednog probnog rada. Ako osoba dobije kod istog poslodavca za više radnih mjesta različite ugovore, samo je jedan probni rad, a ne da se radnika ''šalta''. Također smo se zalagali da se regulira rad od kuće, da radnik za taj rad bure adekvatno ''obeštećen'', za troškove energenata, hlađenja, grijanje i osnovna sredstva s kojima radi, da ih osigura poslodavac. To bi trebalo Zakonom biti osigurano. Također, rad nedjeljom, praznicima, blagdanima i u smjenama trebali bi Zakonom točno definirati, osim što je Vlada prihvatila ovaj postotak za rad nedjeljom, trebalo bi i ostale termine van redovnog rada točno definirati. Zalažemo se opet da se definira i rad platformskih radnik. Tu postoje brojne praznine, nemaju reguliran godišnji odmor, bolovanje, rade kad se sve zbroji za plaću manju od minimalca, tako da tu ima dosta otvorenih još pitanje'' – zaključio je Cigula.

Šef zagorskih SDP-ovaca i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako SDP-ove prijedloge i primjedbe, kojima su navedene ciljeve željeli uvrstiti u novi Zakon o radu, HDZ-ova Vlada nije prihvatila u dosadašnjim procedurama. Također Hajdaš Dončić je pojasnio kako SDP aktivno provodi kampanju ''Bolji rad za bolji život''. ''Kao što svi znamo najveći izazov modernog hrvatskog društva je iseljavanje ljudi, koji najčešće odlaze zbog niskih plaća. Mi smo pokušali kroz amandmane u Saboru ukazati na nekoliko nelogičnosti. Prije svega to je rad na neodređeno koji Vlada HDZ nije usvojila, dakle još uvijek ostaje tri godine, ako ne i duže, jer su ostavili mogućnost da se kroz agencije i kroz agencijsko zapošljavanje taj rad produži i na pet do šest godina. Druga najveća stvar koja je također odbijena su zapravo prekovremeni rad, noćne i nedjelje, gdje smo tražili da se taj rad Zakonom regulira i da bude 100 % od istog iznosa. Zašto kažem zakonski? Vi morate znati da svega 20 % radnika u Hrvatskoj ima kolektivnu ugovor. Dakle, opet će ostati nezaštićeni, opet će ostati bez nekog dostojanstva i bez kvalitetne plaće za kvalitetan rad.'' – zaključio je Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook