Prethodni članak
Sljedeći članak

SIMPTOMI: Omikron, delta, prehlada, gripa ili crijevna viroza?


Prehladu, gripu i Covid-19, veže nekoliko nespecifičnih, zajedničkih simptoma, koji se mogu pojaviti kod svake od njih. Omikron, nova i široko rasprostranjena varijanta koronavirusa, hara svijetom. Iako su neki stručnjaci diljem svijeta rekli da je varijanta blaga u usporedbi s ranijom deltom, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je ne treba smatrati blagom, iako se čini da je manje teška u usporedbi s deltom, posebno kod necijepljenih. Simptomi omikrona, naime, u velikoj mjeri podsjećaju na simptome prehlade i/ili gripe, virusnih bolesti koje se tipično pojavljuju češće u zimskim mjesecima, piše Živim.hr.

Najčešći način razvoja ovih bolesti su kontakti sa zaraženim osobama. Ovisno o uzroku, simptomi se mogu pojaviti uglavnom u roku od jednog do tri, četiri dana nakon što ste zaraženi (kod Covid-19 bolesti i do 14 dana nakon kontakta s virusom) i mogu biti u rasponu od blagih do teških. Simptomi obično traju do tjedan dana, no u slučaju Covid-19 bolesti to može biti i znatno duže.

Zajednički simptomi
Prehladu, gripu i Covid-19, veže nekoliko nespecifičnih, zajedničkih simptoma, koji se mogu pojaviti kod svake od njih, a to uključuje upalu grla, curenje iz nosa, bol u tijelu i povišenu tjelesnu temperaturu. No, svaka od njih ima i neke svoje specifičnosti. Tako, primjerice virus influence, uzročnik gripe, obično napada samo dišni sustav - nos, grlo i pluća – te uz nespecifične simptome uzrokuje i simptome kao što su kašalj i začepljen nos odnosno curenje sekreta iz nosa.
Simptome od strane probavnog sustava kao što su vodenasti proljev, grčevi u trbuhu i bol, mučnina, povraćanje i slično, većinom uzrokuju virusi koji napadaju probavni sustav (npr. rotavirus, norovirus) i poglavito upućuju na crijevnu virozu i/ili gastroenteritis.
Međutim, kod Covid-19 bolesti i nešto rjeđe kod gripe mogu se uz respiratorne simptome pojaviti i simptomi od strane probavnog sustava poput povraćanja ili proljeva što je znak da ovi virusi napadaju oba organska sustava.
S pojavom omikron varijante virusa SarsCov-2 uočena su i dva nova simptoma kod zaraženih pacijenata - mučnina i gubitak apetita. Prema Timu Spectoru, profesoru genetske epidemiologije na King's Collegeu u Londonu, ovi simptomi su često bili prisutni kod onih koji su primili dvije doze cjepiva, pa čak i kod onih koji su primili booster dozu.


Nakon pojave simptoma samo će testiranje sa sigurnošću otkriti imate li Covid-19 ili gripu. Osim toga zarazu omikron varijantom - koja se često manifestira blažim simptomima od strane gornjeg dijela dišnog sustava kao što su kihanje, curenje iz nosa, grlobolja - može biti teško razlučiti od prehlade, osobito u osoba koje su cijepljene protiv covid-19.
- Puno ljudi, posebno cijepljenih ljudi, dobiva simptome za koje bi se inače smatralo da su obična prehlada - kaže dr. Andrew Freedman, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu Cardiff u Velikoj Britaniji, prenosi Živim.hr.


Evo nekoliko općih simptoma covida-19, gripe i prehlade, raspoređenih prema njihovoj učestalosti:
• Suhi kašalj: covid-19 (čest), gripa (čest), prehlada (povremen)
• Kratkoća dana: covid-19 (ponekad), gripa (nije uočeno), prehlada (nije uočeno)
• Vrućica: covid-19 (česta), gripa (česta), prehlada (rijetko), crijevna viroza (ponekad)
• Začepljen nos: covid-19 (rijetko), gripa (ponekad), prehlada (česta)
• Grlobolja: covid-19 (ponekad), gripa (ponekad), prehlada (česta)
• Glavobolja: covid-19 (ponekad), gripa (česta), prehlada (nije uočena), crijevna viroza (ponekad)
• Bol u tijelu: covid-19 (ponekad), gripa (često), prehlada (često), crijevna viroza (ponekad)
• Kihanje: covid-19 (nije uočeno), gripa (nije uočena), prehlada (česta)
• Iscrpljenost: covid-19 (ponekad), gripa (česta), prehlada (ponekad), crijevna viroza (često)
• Proljev: covid-19 (rijetko), gripa (ponekad), prehlada (nije uočeno), crijevna viroza (često)
• Mučnina: covid-19 (ponekad), gripa (ponekad), crijevna viroza (često)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook