Prethodni članak
Sljedeći članak

Na proljeće kreće novi krug prijava na APN – ove kredite


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, za što se ove godine planira utrošiti 50 milijuna kuna, objavljeno je na danas na web stranici Ministarstva.

Očekuje se da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren u prvoj polovici ožujka, najavio je ministar, a bit će otvoren sve do utroška planiranih sredstava, što je u 2022. godini 50 milijuna kuna, istaknuto je u objavi.

Prvo će se objaviti javni poziv za dostavu ponuda zainteresiranih kreditnih institucija vezanih uz visinu kamatnih stopa, a na mrežnim stranicama Ministarstva i APN – a popis odabranih banaka i iznos kamatnih stopa za stambene kredite trebao bi biti objavljen 4. ožujka, nakon čega slijedi poziv za građane.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produljenja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. 

Mjeru mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske, mlađi od 45 godina, koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencionira se kredit za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te se shodno tome kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Dosad je preko ove mjere odobreno 22.169 za subvencioniranjem.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook