Prethodni članak
Sljedeći članak

Skrb sve bolja, djece sve manje

Prema Pravilniku za upis djece u prvi razred osnovne škole od 1. travnja do 30. lipnja provodit će se sistematski pregle


Prema Pravilniku za upis djece u prvi razred osnovne škole od 1. travnja do 30. lipnja provodit će se sistematski pregled djece koji će u prvi razred krenuti od ove jeseni. Sistematski pregled se obavlja kod djece prije polaska u prvi razred i kod učenika u 5. razredu, 8. razredu i u 1. razredu srednje škole. Svake godine je na sistematskim pregledima sve manje djece, što pokazuje da se demografska slika Zagorja, a ako gledamo i šire na razini Hrvatske, promijenila. Podaci pokazuju kako se unatrag deset godina broj djece upisanih u prve razrede smanjio za stotinu. Svake godine je pri sistematskim pregledima, po desetak, dvadesetak djece manje.

Pozivi poštom

Što roditelje i buduće prvašiće čeka pri prvom sistematskom pregledu pojasnio nam je dr. Husen Ramadani iz Službe za školsku medicinu u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

- Sistematski pregled djece pri upisu u prvi razred osnovne škole obavlja Služba za provedbu preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite školske djece koja djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo KZŽ i to već deset godina. Pregledi se vrše po školama, a sistematski pregled obavljat će doktor i medicinska sestra. Poziv za sistematski pregled roditelji su dobili ili će dobiti na kućnu adresu od nadležnog Ureda državne uprave - rekao je dr. Husen Ramadani.

Dr. Ramadani objašnjava kako se kod samog sistematskog pregleda uzima anamneza od roditelja, a roditelj sa sobom mora ponijeti kompletnu zdravstvenu dokumentaciju djeteta od rođenja do šeste godine života, te dokumentaciju od stomatologa, kao i nalaz urina i kompletnu krvnu sliku.

– Kod sistematskog pregleda ispituje se neurološki status djeteta u što spada motorički razvoj, ispituje se sluh, govor, grafomotorička percepcija i intelektualni razvoj pri čemu se utvrđuje da li kod djeteta postoji kakav neurološki problem. Ispituje se emocionalni razvoj, socijalna zrelost i općenito ponašanje kod djeteta, mjeri se težina, visina... – govori dr. Ramadani.

Nakon tog pregleda, djetetu se pregledava kompletan lokomotorni sustav, srce, pluća, kralježnica, spolovilo. Kod pregleda za prvi razred dijete se cijepi protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, a tijekom prvog razreda prvašić se cijepi i protiv difterije, tetanusa i dječje paralize.

Izdaju potvrde o sposobnosti

- Sistematski pregled djeteta traje od pola sata do 45 minuta, a nakon pregleda izdaje mu se obrazac 2 ili potvrda da je dijete sposobno za upis u prvi razred. Potvrda se donosi u školu prilikom upisa u prvi razred s ostalom potrebnom dokumentacijom. Roditelj je zakonski dužan dijete dovesti na sistematski pregled. Ukoliko je dijete bolesno (na operaciji ili slično) treba obavijestiti nadležnog liječnika koji će pregled odgoditi za kasnije. Takva djeca mogu pristupiti pregledu do 31. kolovoza, što vrijedi i za djecu s određenim poteškoćama koja su poslana specijalistu – rekao je dr. Ramadani.

Objašnjava i da ako se kod djeteta prilikom sistematskog utvrdi određeni problem, a taj problem neće stvarati poteškoće u školi, upis mu se ne odgađa. Inače, kod prijevremenih upisa kada roditelj želi da mu dijete krene u školu ranije, treba predati zahtjev Županijskom uredu za prosvjetu, uz obavezan pregled školskog psihologa.

Služba za provedbu preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite školske djece, tzv. školski doktori osim sistematskim pregledom i cijepljenjem školske djece prema kalendaru bave se i savjetovališnim radom s učenicima, nastavnicima, roditeljima i stručnim suradnicima, zdravstvenim odgojem i promicanjem zdravlja, te zaštitom i promicanjem zdravog okoliša i to kontinuirano tijekom cijele godine. Na području naše KZŽ rade četiri tima koji se bave zaštitom djece u osnovnim i srednjim školama. Svaki tim skrbi za oko četiri do četiri i pol tisuće djece i 90% svog radnog vremena provode na terenu, odnosno u školama.

Savjetovalište za mlade

- Savjetovalište za mlade se organizira pri srednjim školama jedanput tjedno u trajanju do tri sata (bavi se problemom mladih - smetnje u psihofizičkom razvoju, izostanci, školski neuspjeh...., gdje se pokušavaju riješiti problemi). Kroz zdravsteni odgoj obrađuju se razne teme: u 4. razredu govori se o prehrambenim smjernicama, u 5. i 6. razredu o higijeni i prevenciji ovisnosti o alkoholu i pušenju, a u 7. i 8. razredu razgovara se o pubertetu i menstrualnom ciklusu. Od 1. do 4. razreda srednje škole učenici slušaju predavanja o reproduktivnom zdravlju (razgovaraju o spolno prenosivim bolestima, poremećenom menstrualnom ciklusu, kontracepciji) - saznajemo od dr. Ramadanija.

Školski doktorski tim sastavni je dio i kriznog stožera kod epidemija u školama, incidenata, suicida, nesreća gdje aktivno sudjeluju. Dr. Ramadani ističe jako dobru suradnju sa školama i stručnim suradnicima, kao i punu podršku njihove ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Gordane Popijač-Cesar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook