Prethodni članak
Sljedeći članak

U šoping može i bez vinjete

Do početka ovogodišnje glavne turističke sezone, odnosno od 1. srpnja, kako je najavila Vlada Republike Slovenije, po uz


Do početka ovogodišnje glavne turističke sezone, odnosno od 1. srpnja, kako je najavila Vlada Republike Slovenije, po uzoru na Švicarsku i Austriju, cestarina na slovenskim autocestama za osobne automobile i motocikle, neće se više ubirati na naplatnim kućicama, već se uvodi novi način plaćanja vinjetama koje važe tijekom pola ili cijele godine. Prema tvrdnjama slovenskog Ministra za promet Radovana Žerjava, naplatom cestarine na novi način u kasu DARS-a koji upravlja slovenskim autocestama, prikupit će se 20 milijuna eura na godinu više nego do sada, kada se naplatio čist prihod od oko 170 milijuna eura. Posao će zbog uvođenja vinjeta izgubiti oko 500 ljudi zaposlenih na naplati cestarina dosadašnjim načinom.

Novi sustav povećat će protočnost i sigurnost prometa jer će se manje vozača odlučivati za vožnju sporednim cestama. Računa se i na višu zaradu od vozila u tranzitu, a manje nego do sada bit će opterećeni domaći korisnici prometne infrastrukture. U prvoj fazi kontrolu imaju li vozila vinjetu, obavljat će policija, a kasnije ovu kontrolu vršit će Državna agencija za autoceste (DARS). Naplatne kućice za dosadašnji način ubiranja cestarine, ostat će i dalje na prometnim trakama za teretna vozila.

DARS ističe kako bi za financijsku održivost sustava bilo potrebno prikupiti 250 milijuna eura cestarine, dostatne za održavanje cesta i servisiranje visokih kredita od ukupno 3,5 milijarde eura. Da bi se to postiglo potrebno je da se za kupnju godišnjih vinjeta odluči 500.000 slovenskih vozača i 3 milijuna stranaca koji Sloveniju prolaze u tranzitu, a vinjete bi kupovali za razdoblje od sedam ili deset dana.

Cijene i kazne

Vinjeta za osobna vozila za vožnju slovenskim autocestama u razdoblju od 6 mjeseci prema odluci slovenske Vlade stajat 35 eura, a za 12 mjeseci 55 eura, dok će polugodišnja vinjeta za motocikl stajati 22,5 eura. Vinjete će biti «u modi» sve do 2010. godine kada će se uvesti satelitsko praćenja naplate cestarina za sve vrste vozila i plaćanje po prevoženom kilometru.
Među europskim zemljama u kojoj se primjenjuju naljepnice su Austrija, Švicarska, Rumunjska i Bugarska. Švicarca za uporabu cesta i tunela tijekom cijele godine stoji 40 chf (175 kuna).

Još se ne zna kakve će kazne biti za vozače koje ulove na slovenskim autocestama bez vinjete. Pretpostavljamo da bi to moglo biti najmanje stotinu eura. Prema tome, u svakom slučaju se isplati nabaviti vinjetu, ili se, u protivnom, koristiti manje udobnom i opasnijom mrežom sporednih putova. Do rujna betonske pregrade uz naplatne kućice bit će uklonjene, osim onih uz traku za teretni promet. Do njihova uklanjanja brzina prolaza bit će ograničena na 50 km/sat

Kartonček i nova osobna

Nakon što je i naša susjeda uključena u Schengenski granični poredak, hrvatske državljane koji putuju čez mejo na teritorij Europske unije čekaju nova iznenađenja. Pored kartona koji se na hrvatskoj strani popunjava za osobu koja granicu prelazi s osobnom iskaznicom, hrvatski državljani više ne mogu prelaziti granicu sa starim osobnim iskaznicama. Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je da stare osobne iskaznice ne udovoljavaju sigurnosnim standardima Europske unije. Za prelazak granice vrijede putovnice ili nove osobne iskaznice uz već spomenuti karton. Nema što, treba se držati onoga što nam propisuje Slovenija odnosno Europska unija. Valja se također požuriti s ulaskom u europske integracije, kada će sve ove muke po Hrvatu kad-tad prestati.

U šoping bez vinjete

U državnoj agenciji za autoceste - DARS-u, koja će se brinuti o prodaji vinjeta doznajemo da će se hrvatski građani koji prelaskom granice voze u slovenske šoping centre, kao što su u Brežicama i dublje u unutrašnjost «dežele» i ne samo radi potrage za jeftinijim namirnicama i robom, moći služiti prometnom infrastrukturom (izuzetak su autoceste i ljubljanske obilaznice) bez vinjeta odnosno besplatno i neograničeni broj puta tijekom godine. Ukoliko žele brže i udobnije kroz Sloveniju u druge zemlje putovati autocestama, morat će platiti 37 odnosno 55 eura za vinjetu, za jednokratnu ili polugodišnju odnosno godišnju uporabu. Vinjete će se moći kupovati na prvom ulazu na autocestu ili pak drugdje na prodajnim punktovima u Sloveniji ili Hrvatskoj, kao što su turističke agencije, recepcije hotela i slično.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook