Prethodni članak
Sljedeći članak

Sljedeći tjedan počinje 13. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma na starim i novim lokacijama


Trinaesto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI održat će se od 30. rujna do 4. listopada 2024. u Zaboku, Mariji Bistrici, Krapinskim Toplicama, a po  prvi puta festival se održava i u Klanjcu i Velikom Trgovišću. Uz nove lokacije, festival donosi i novi potprogram „Osjećam se KIKI“.

 

13. KIKI - međunarodni festival dječjeg filma održat će se od 30. rujna do 4. listopada diljem Hrvatskog zagorja, i to u Zaboku, Mariji Bistrici, Krapinskim Toplicama i Klanjcu, dok će u Velikom Trgovišću gostovati nekoliko dana kasnije, 9. listopada. 

 

KIKI već tradicionalno donosi najkvalitetniji izbor stranih i domaćih filmova za djecu i mlade pred zagorsku publiku, a kako je zanimanje za ovaj značajan festival za djecu i mlade svake godine sve veći, posebno veseli što će se uobičajenim festivalskim lokacijama pridružiti i one nove – ove godine to su Kuća Klajn u Klanjcu, te Dom kulture Dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću. 

Raznolik i poučan natjecateljski program 


Posjetiteljima se i ove godine nudi izvrstan i raznovrstan filmski program: u glavnom, natjecateljskom dijelu bit će prikazano 20 kratkometražnih filmova iz 17 zemalja, među kojima prevladavaju oni animirani, ali pozornost treba skrenuti i na čak četiri dokumentarca i nekoliko igranih filmova. O pobjedniku festivala, kao i do sada, odlučivat će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.

 

Osobitost filmova koji se prikazuju na KIKI-ju jest ta što gledateljima kroz dječji pogled na svijet nerijetko pokazuju drugačiju perspektivu u pronalasku rješenja za različite situacije, onu u kojoj se nudi izlazak iz konformizma kroz otvorenost uma i pronalaženje zajedničkog jezika među svim živim bićima, pa osim zabavnog i umjetnički kvalitetnog sadržaja ovi programi uvijek uključuju odgojnu i etičku komponentu zanimljivu mladima, ali i odraslim gledateljima. 

 

Kako bi se mlade gledatelje potaklo na aktivno i kritičko gledanje filmova, filmske projekcije bit će popraćene vođenim razgovorima s filmskim edukatorima, a ove će se godine u toj ulozi naći Nino Kovačić, Silvestar Mileta i Marina Zlatarić, koji će kroz diskusije prilagođene dobi mladim gledateljima pomoći da dođu do vlastitih tumačenja, kao i pouka koje se kriju iza animiranih alegorijskih filmskih priča.  

 

Osjećam se KIKI 

 

Festival ove godine pokreće i novi filmski program Osjećam se KIKI na koji su pozvani svi – i djeca i stariji koji se još uvijek u sebi osjećaju kao djeca. U sklopu ovog programa bit će prikazana retrospektiva svjetski poznate animatorice Lucije Mrzljak te izbor filmova iz natjecateljskog programa koji su svojom umjetničkom kvalitetom zanimljivi i odrasloj publici. Izbor ponajboljih filmova festivala u velikom će stilu biti zaokružen filmom Nebojše Slijepčevića „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, dobitnikom nagrade Zlatna palma za najbolji kratkometražni film na festivalu u Cannesu 2024.

 

Predfestivalska događanja

 

Središnjem festivalskom događanju u listopadu prethodio je niz predfestivalskih događanja. Tijekom proljetnih praznika organizirali smo radionicu „Filmska igraonica“ pod vodstvom novomedijskog umjetnika Vanje Babića. Početkom lipnja Lucija Mrzljak održala je predavanje i predstavljanje svojih radova na polju animacije i ilustracije za učenike i učenice srednje i osnovne škole u Zaboku. Na radionici „Kako gledati film“, održanoj tijekom ljetnih praznika pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Pentić, polaznici i polaznice učili su prepoznati razna filmska izražajna sredstva te kako argumentirano napisati filmsku kritiku.

 

 
Organizatori festivala, Građanska organizacija za kulturu – GOKUL i Društvo „Naša djeca“ Zabok i ove su godine iz recentne svjetske produkcije odabrali najzanimljivije i najkvalitetnije filmove uz koje će djeca i mladi, ali i odrasla publika, po trinaesti puta uživati u čarima koje pruža sedma umjetnost. 

 

Suorganizatori festivala su: Kućni Kolektiv, POU Zabok, Kino Marija Bistrica i Kino Toplice.

 

Program je podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade ''Kultura nova'', Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke banke, tvrtke Sato i dm-drogerie markt-a.

 

VIŠE O FESTIVALU KIKI

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook