Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenci gledaju i HTV, a mi samo slovensku televiziju

Neki dan pisalo je u novinama da je Hum na Sutli četvrta jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj po visini bruto društve


Neki dan pisalo je u novinama da je Hum na Sutli četvrta jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj po visini bruto društvenog proizvoda, no mi, stanovnici ovoga dijela općine, uopće ne osjećamo da smo bogata općina.


Na početku 21. stoljeća naša djeca ne mogu gledati Hrvatsku televiziju nego moraju gledati slovenske programe. HTV-ov signal je loš u Klenovcu, Strmcu, Lupinjaku, Rusnici i u dijelu Druškovca. Velik novac utrošio sam na antene i pretpojačala, no nikakve koristi od toga. Apsurd je da u susjednom slovenskom Rogacu ljudi mogu gledati HTV i sa sobnim antenama, a nama Hrvatima preostaje jedino TV Slovenija - kazao je Zvonko Tepeš (47) iz Klenovca Humskoga.

Kaže da je to stari problem. Tijekom 17 godina koliko živi u Klenovcu i ima prijavljen televizijski prijamnik, upotrebljiv signal HTV-a do njega nikad nije došao. Iz revolta što ne može gledati nacionalnu televiziju, čak deset mjeseci u 2003. nije plaćao pretplatu, no na kraju je ipak sve morao platiti iako su, kaže, djelatnici Odašiljača i veza još tada izmjerili da kod njega nema signala.

Dugotrajna nastojanja humskog načelnika Božidara Brezinšćaka Bagole da riješi problem uskoro će uroditi plodom. Nakon više desetaka dopisa i telefonskih urgiranja, a svojedobno je načelnik s mještanima čak supotpisao i peticiju, Odašiljači i veze izišli su na teren i u veljači ove godine obavili mjerenja signala HTV-a u cijeloj općini.

- Ustanovljeno je da je u 120 kućanstava signal HTV-a preslab pa je s predsjednikom Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije Gašperom Gaćinom dogovoreno da se za ta kućanstva kupe digitalni satelitski prijamnici pomoću kojih će moći pratiti program HTV-a. Po četvrtinu cijene uređaja platit će Općina, Odašiljači i veze, HRT i Hrv. agencija za telekomunikacije, a mještani će morati izdvojiti samo 180 kuna za karticu - zaključio je načelnik Bagola.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook