Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenska policija zaustavila obnovu željezničke pruge

Namjeru Hrvatskih željeznica da oživi dio prije 7 godina zatvorene pruge, zaustavio poziv slovenske policije. Policija n


Namjeru Hrvatskih željeznica da oživi dio prije 7 godina zatvorene pruge, zaustavio poziv slovenske policije. Policija naših zapadnih susjeda tada je radnike HŽ-a podsjetila da sutlanska pruga na 2 mjesta prolazi slovenskim katastarskim zemljištem. Kako ta činjenica nije sporna HŽ-e je munjevito reagirao povlačenjem radnika, a građevinare je zamijenila diplomacija.

Ništa bez Slovenaca

- Mi još uvijek čekamo odgovor slovenskog ministarstva financija i njihove carinarnice da nastavimo radove na rekonstrukciji kolosijeka – izjavio je tijekom HDZ-ove javne tribine u Zlatar Bistrici pomoćnik ministra prometa, Branimir Jerneić. Prema njegovim riječima hrvatska strana ne očekuje daljnje probleme glede obnavljanja pruge jer riječ je o tehničkom pitanju dvaju prijateljskih zemalja.

Jerneić podsjeća da su Slovenija i Hrvatska još 1992. potpisale sporazum kojim je održavanje pruge u nadležnosti Hrvatskih željeznica. – Obnova sutlanske pruge je interes građana s obje strane granice, osobno sam imao puno prijateljskih sastanaka s predstavnicima slovenska lokalne samouprave koja također želi što brže pokretanje danas zapuštene pruge – izjavio je

Jerneić istaknuvši pritom da su ovaj puta građevinari bili brži od administracije. – Ubuduće ćemo sve prvo dogovoriti na zajedničkim sastancima, prije nego dođe do samih problema - jasan je Jerneić. Prema njegovim riječima čim Slovenci upale zeleno svijetlo, u roku 60 dana Vukovo će selo biti uključeno u prigradski promet Zagreba.

Još uvijek bez službenog sastanka sa Slovencima

U Hrvatskim željeznicama retorika je nešto opreznija. «Željezničari» priznaju da se još nisu sastali sa slovenskim kolegama, iako je od neuspješnog početka radova prošlo više od 5 mjeseci. – Možda se to Vama čini sporo, ali ovdje je riječ o međudržavnoj i međuželjezničkoj razini gdje je procedura zamršenija pa mislim da to ne može niti ići brže. Za takve se sastanke moramo kvalitetnije pripremiti – ispričao nam je Krunoslav Merc, pomoćnik direktora razvoja investicija u HŽ infrastrukturi. Prema njegovim riječima kontakti sa Slovencima su česti, što usmeno, što pismeno i o njima ovise svi rokovi obnove pruge.

Merc ističe i da bi rekonstrukcija do Vukova sela bila jednostavan posao za HŽ-e, ali da po pitanju nastavka radova do Kumrovca teško može bilo što prognozirati. – Mi znamo da je pruga prije 20 godina bila remontirana, ali isto tako znamo i da se po njoj ne vozi već 7 godina pa nas mogu dočekati razna iznenađenja. Tek kad uspostavimo prugu do Vukova sela, naša će vozila moći testirati tračnice do Kumrovca – ispričao je Merc koji očekuje da će za vožnju «cugom» do Jožinog rodnog sela trebati kamena, pragova, željeza te sjekire i «motorke» za rušenje džungle koja je u proteklih par godina narasla

Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo

Hrvatske željeznice ovakav su primjer već jednom doživjele u praksi. Unska pruga također na nekoliko mjesta prolazi teritorijem susjedne države, Bosne i Hercegovine, ali Bosanci nisu radili nikakve probleme u obnovi pruge. Željeznice na istočnoj granici spajaju ljude, na zapadu» se to tek mora dogoditi. No, ovdje se vozi po europskim standardima. Kako je pruga već 7 godina samo «ukras» koji neosporno zadire u slovenski katastarski teritorij, teoretski bi se moglo dogoditi da Slovenci zatraže ponovno vađenje kompletne «papirologije» od lokacijskih i građevinskih dozvola do raznih studija utjecaja na okoliš i sl.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook