Prethodni članak
Sljedeći članak

Šteta na jabukama stopostotna, a falit će nam i krumpira

Suša i mraz stvorili su velike štete poljoprivrednicima


Kao što smo već pisali, suša je ove godine napravila velike probleme malim i velikim poljoprivrednicima, ali i onima koji uzgajaju povrće i voće samo za svoje potrebe. Mnogi ove godine nisu imali mahuna niti graha, a cijene na tržnicama skočile su u visine. Za pripremu zimnice trebalo je iz novčanika izdvojiti više nego proteklih godina. Urod je izostao i u voćnjacima, a najavljuje se i kako će ove zime biti nestašica krumpira. Red još nije došao na berbu kukuruza, no mnogi mali poljoprivrednici s kojima smo pričali, a koji siju kukuruz za vlastite potrebe kažu kako će ove godine berba biti loša, pa neće imati dovoljno za nahraniti životinje koje uzgajaju. Stoga će kukuruz morati kupiti. Ako će imati gdje, a pitanje je i po kojoj cijeni, što je još jedan razlog najavama kako će i cijene hrane po trgovinama rasti.

Bez navodnjavanja ništa

Vlasnik OPG – a Ivan Hleb iz Nedeljanca u Varaždinu na sajmu u Donjoj Stubici svoje proizvode prodaje već 26 godina. Proizvodi krumpir, papriku, patliđane, grah i kukuruz, za koje u stubičkom kraju ima svoje kupce. No, izgleda da ove godine neće moći zadovoljiti svu potražnju tržišta, jer je veliki dio uroda izostao. – Robe zasada ima, ali stvar je u tome da kroz zimu više neće biti, osobito krumpira, jer su prinosi ove godine puno manji. Papriku smo redovito navodnjavali i tek smo ju sada prvi puta brali, navodnjavali smo i grah i zbog toga je bilo uroda. Zapravo sve moramo navodnjavati da bi uopće bilo kaj imali. Vidi se velika razlika između krumpira kojega smo navodnjavali i onoga koji nismo, taj je puno sitniji. No, na rali zemlje gdje bi inače trebali brati 11 tona krumpira, nabrali smo svega 4 tone – ispričao nam je Hleb.

Rekao je i kako osim kroz ovakve domaće proizvodnje gdje će krumpira za zimu izostati, teško da će krumpira biti i po dućanima, obzirom da ove godine nije uspijevao niti u inozemstvu. Osim krumpira, problem je i s kukuruzom. – Kad je krenula rasti, bila je lijepa, zelena, jer je tada bilo kiše. Ali za kuruzu je najbitnije da ima vlage onda kad ima cvjetove, mi to kažemo da onda 'nalijeva' zrno. Onda kiše nije bilo i zato je sad urod loš – ispričao nam je Hleb, dodavši kako su svi proizvodi koje prodaje njegova vlastita proizvodnja, koju je zadnjih godina morao smanjiti jer nema radne snage. Sve je druge sajmove na kojima je prodavao, kaže, napustio, jedino je svojim kupcima u Stubici ostao vjeran. – Sad ni za njih nebudem imal dosta i to bude problem po zimi. Potražnja je tu, a robe nebude, a i ostaloj hrani budu cijene išle gore. Nažalost, idućih godina budemo i sve teže proizvodili hranu – zaključio je.

I ove je godine voćke uništio mraz

Dok je krumpiru, povrću i grahoricama problem napravila suša, voćnjake je uništio mraz u proljeće. U razgovoru s voćarima sa stubičkog područja doznali smo kako mnogi razmišljaju o odustajanju od uzgoja voća na veliko. – Ove godine nam je stopostotna šteta u voćnjaku. Jabuka nemamo ni za sebe, a kamoli za prodaju. Unazad pet godina, samo smo jedne godine imali donekle dobar urod, sve ostalo uništio je mraz, tako i ove godine. Na hektar i pol zasađenih stabala trebali bi brati oko 25 tona jabuka, no sada nemamo ni za vlastite potrebe – ispričao nam je Miroslav Pišković, vlasnik OPG – a iz Lepe Vesi u Donjoj Stubici. Sve su radove u voćnjaku dosada obavljali redovito, a onda, kaže, mraz u proljeće smrzne voćke i urod redovito izostane. Potražnja je, kaže, velika, no robe nema. – Imali smo izvanredno tržište i hladnjaču za skladištenje robe. No, sada našim kupcima nemamo kaj prodati – rekao je još Pišković. Investicije za sustave obrane od mraza su prevelike stoga će, kaže ugasiti OPG i ostaviti si mali voćnjak samo za vlastite potrebe, kod kojega gubici neće biti tako veliki kao sada.

Mnogi sijeku stabla

Ivan Pavlović iz Donje Stubice poznat je po svojim trnacima starih sorata voćaka te je uvijek šampion s najviše starih sorti jabuka na županijskoj izložbi 'Zagorje, trnac starih sorata voća'' koja se već mnogo godina unatrag organizira u jesen u Donjoj Stubici, međutim lani je i ove godine izostala zbog epidemije. A izostao je, kaže nam Pavlović, i urod u njegovim voćnjacima. Na oko 600 stabala u nekoliko voćnjaka neće imati jabuka ni za sebe i svoju obitelj. – Ono kaj nije uništil mraz, uništila je suša, jer kad je suša, stablo se, da bi preživjelo, rješava plodova i listova. Ni starije sorte jabuka nisu ništa otpornije na mraz, ostalo nam je još jedino par repica jabuka, budemo vidli kaj se bude s njima dogodilo – ispričao nam je Pavlović.

Urod je već drugu godinu za redom gotovo nikakav i na OPG – u Sinković iz Donje Stubice, koji se bavi uzgojem jabuka, breskvi, krušaka i šljiva. – Voćke još jesu nešto cvjetale nakon mraza, tako da imamo malo nešto jabuka za vlastite potrebe i za ocat, međutim za prodaju ništa. Šljive nismo imali niti jedne – ispričali su nam na OPG – u, gdje imaju zasađeno 600 stabala jabuka. – Voćnjake moramo održavati, orezivati, špricati, puno je tu muke, a onda od toga nema nikakve koristi, jer nam mraz sve uništi i uroda nema. Mnogi sijeku stabla, a i mi ćemo izgleda tako – zaključili su sa donjostubičkog OPG – a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook