Prethodni članak
Sljedeći članak

Stigao plin – normalizirana opskrba!


Okončana je velika plinska kriza, čime su ukinute redukcije isporuke plina velikim potrošačima. Naši zagorski distribu



Okončana je velika plinska kriza, čime su ukinute redukcije isporuke plina velikim potrošačima. Naši zagorski distributeri plina, Zagorski metalac Zabok, Plin Konjščina, Gradska Plinara Krapina , Komus Donja Stubica i Humkom iz Huma na Sutli suočili su se s istim mjerama koje je ''naredilo'' Ministarstvo gospodarstva i Plinacro.

Sada se sve polako vraća u normalu. Provjerili smo vraćaju li naši distributeri velike potrošače u sustav isporuke plina.

Nema više restrikcija

Zagorski metalac je od utorka navečer kada je Ministarstvo gospodarstva donijelo odluku o ukidanju svih stupnjeva redukcije, po toj odluci počeo vraćati isključene potrošače u sustav isporuke plina. Tijekom srijede svi su potrošači vraćeni u sustav isporuke plina, pa se plin može neometano trošiti bez restrikcija, odnosno po stvarnim potrebama potrošača – rekao nam je Juraj Bradač iz Zagorskog metalca.

Kratki i jasni su bili u Gradskoj plinari Krapina i rekli nam kako su u utorak u sustav isporuke plina vraćeni svi isključeni potrošači i da sada sve normalno funkcionira.
Komus u stečaju iz Donje Stubice, također je u srijedu vraćao isključene potrošače u sustav isporuke plina. Plin se već od srijede mogao koristiti bez ikakvih ograničenja. Plin je vraćen Doni, Jezerčici, Hotelu Matija Gubec itd…

- U Komusu nema nekih prevelikih dugovanja, no dvije-tri firme koje duguju malo više, odnosno čiji se dug proteže od četvrtog-petog mjeseca prošle godine, nećemo uključiti dok ne podmire svoja dugovanja. Naime, takav je stav i stečajne upraviteljice - rekao je Anto Mikulić, rukovoditelj tehničke službe i distribucije plina.

Plin Konjščina u srijedu je uspostavljao normalnu opskrbu plinom. S obzirom da se stanje stabiliziralo, odnosno da su ukinute sve odredbe, kako smanjenja potrošnje, tako i redukcije, nema više potrebe za bilo kakvim restrikcijama što vrijedi za sve kategorije potrošača - objasnili su iz Plina Konjščina.

Distributer plina Humkom iz Huma na Sutli nije u potpunosti isključio svoje veće potrošače, već je dogovorom potrošnja smanjena na minimum.

- Gdje je to bilo moguće, plin je zamijenjen drugim energentima. Čim je uredba Vlade stigla, mi smo obavijestili potrošače, odmah, već u utorak navečer, da mogu pokrenuti proizvodnju – rekao je direktor Ivan Očko.

Tondach za vrijeme plinske krize smanjio proizvodnju na tehnološki minimum, Vetropack grijanje prebacio na naftu

Provjerili smo u naše dvije najveće tvrtke, koje troše najviše plina, Tondachu i Vetropack Straži jesu li pretrpjeli štete zbog smanjenja potrošnje plina.
- U Tondachu u Bedekovčini proizvodnja nije stala, niti smo bili potpuno isključeni iz sustava isporuke plina, već se proizvodnja smanjila na tehnološki minimum (tzv. usporena proizvodnja), u dogovoru s Zagorskim metalcem, tako da smo uspjeli održavati redovnu proizvodnju - rekao je direktor Tondacha Mladen Koprek.

Dodao je kako je Tondach veliki potrošač plina koji troši 15.000 kubika plina dnevno u Bedekovčini, i to svaki dan kroz cijelu godinu. Agonija koja je trajala dvadeset dana nije nam nanijela štete, a proizvodnja nije stradala. Kada sve dobro svrši, onda svi sretni i zadovoljni. Mi smo se dobro koordinirali i dobro je završilo - rekao je direktor Koprek.


Ni u Vetropack Straži u Humu na Sutli proizvodnja nije stala. Oni su povlašteni potrošači, jer se zna što bi se dogodilo kada bi Vetropack bio isključen iz sustava isporuke plina, štete bi bile enormne.

– Kompletno grijanje prebacili smo na naftu, a proizvodnju djelomično reducirali, čime smo uštedjeli 14 posto od ukupne potrošnje goriva. Do kraja tjedna svi će pogoni u proizvodnju – saznali smo od predsjednike Uprave Vetropack Straže, Dragutina Špiljaka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook