Prethodni članak
Sljedeći članak

Stigla jesen: Ovih dana obilna kiša, nevrijeme, osjetni pad temperature i moguće poplave


Od četvrtka, 12. rujna 2024. u Hrvatskoj promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature zraka. Duboka i prostrana dolina s hladnim zrakom spušta se od Islanda prema Jadranu donoseći vlagom vrlo bogat zrak s Atlantika. U zavjetrini Alpa formirat će se Genovska ciklona, BORIS (ime mu je nadjenuo EUMETNET) koja će se u petak premještati Jadranom, objavili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- Sa zapada jače naoblačenje uz kišu, lokalno izražene pljuskove i grmljavinu. Mjestimice obilna oborina, većinom na Jadranu i predjelima uz njega. U istočnoj Hrvatskoj prvi dio dana djelomice sunčan i suh - prognoza je za danas.

Najniža temperatura zraka uglavnom od 10 do 15, na Jadranu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna između 19 i 24 °C, u Dalmaciji i na istoku malo viša. Navečer u unutrašnjosti osjetno svježije.

- U petak, 13. rujna 2024., zatvara se visinska dolina, na stražnjoj strani ciklone pritjecat će izrazito hladniji zrak. Kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora nastavit će i idućih dana koji će biti umjereno i osobito na kopnu pretežno oblačni s povremenom kišom. Prognozirani pad temperature zraka na oko 1,5 km visine za 10-ak °C, koja je u jakoj vezi s prizemnom temperaturom za posljedicu će imati osjetno zahladnjenje u cijeloj zemlji. Najviše će oborine s ovom ciklonom pasti na Alpama, a u Hrvatskoj će ona biti najobilnija na Jadranu i u predjelima uz njega, mjestimice vrlo vjerojatno i preko 100 mm u dva dana. Na obali i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom često u kraćem vremenu, a moguća je i tuča – prognoza je DHMZ – a.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika u Hrvatskoj su idućih dana objavljena upozorenja za potencijalno opasno (žuto) i opasno (narančasto) vrijeme i to za obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i olujan vjetar, počevšvi s prvim satima četvrtka.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook