Prethodni članak
Sljedeći članak

U susret Susretima za Rudija: Obnovljen Rudijev Spomen park, traju radovi na Spomen hiži


Gornja Stubica priprema se za još jedne Susrete za Rudija, koji će se ovog vikenda održati po 27. puta. Kako bi samo svečano otvaranje Susreta i protokol oko polaganja vijenaca kod Rudijeve biste bilo dignuto na jedan viši nivo, ovog je ljeta uređen Spomen park.

Novo ruho Spomen parka obišli su danas krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić. – Prošle godine kad smo razgovarali o Susretima z Rudija župan je dao opasku kako bi prilaz bisti trebalo korigirati. Stoga smo krenuli ove godine u projekt rekonstrukcije, u koji se financijski uključila Krapinsko – zagorska županija, na čemu zahvaljujem – rekao je načelnik.

Rekonstrukcija Spomen parka obuhvatila je izgradnju nove staze za prilaz bisti, osvjetljenje te je prostor hortikulturno uređen.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako sve više ljudi iskazuje interes za Susrete za Rudija, odnosno sve više delegacija iz cijele Hrvatske dolazi pokloniti se Rudiju na otvaranje Susreta u Spomen parku.

– Uvidjeli smo da ovaj prostor ne može prihvatiti tako velik broj ljudi, što nam je u samom protokolu činilo određene poteškoće – rekao je Kolar, naglasivši kako Općina Gornja Stubica, zajedno s braniteljskim udrugama i Udrugom Rudolf Perešin čitave godina posvećuje veliku pažnju održavanja ovog spomen područja i očuvanju imena i djela Rudolfa Perešina.

Investicija uređenja Spomen parka vrijedna je 35 tisuća eura, za što je Županija izdvojila 30 tisuća.

U Gornjoj Stubici u tijeku su i radovi na izgradnji Rudijeve Spomen hiže u Jakšincu. Kolar i Krizmanić i te su radove obišli danas.

-Izgradnja ne ide onim tempom kojim bismo htjeli, no postoji jasan koncept i konsenzus za sufinanciranjem Općine, Županije i Ministarstva branitelja. Radovi su u tijeku i nadam se da ćemo hižu otvoriti sljedeće godine za Susrete za Rudija.

Načelnik Krizmanić ipak nije bio toliko optimističan. – Završetak radova koji su sada u tijeku očekujemo do veljače iduće godine. Također, iduće godine Ministarstvo branitelja raspisat će novi natječaj za izgradnju i uređenje spomen objekata ove svrhe, na njega ćemo prijaviti opremanje Spomen hiže- U najgorem slučaju, očekujem da će radovi na opremanju biti u tijeku za vrijeme idućih Susreta za Rudija te da ćemo Spomen hižu otvoriti 2026.

Krizmanić je najavio i 27. Susrete za Rudija, koji će se održati 14. i 15. rujna. – U subotu prije podne Udruga branitelja organizira sportske susrete branitelja cijele Hrvatske, a navečer u Spomen parku imamo koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske. U nedjelju u 9 sati starta Petica za Rudija, u 10 sati je misa u župnoj crkvi, u 11 sati dječji troboj, a u 12 sati svečano otvorenje Susreta i polaganje vijenaca. Već od 12 sati bit će postavljen sajam domaćih proizvoda kod Spomenika Matiji Gupcu, gdje ćemo po prvi puta imati štand s autohtonim suvenirima s likom Rudija. Od 15 sati slijedi letački program s Rafaelima, Krilima oluje, helikopterima, padobrancima i raznim letjelicama, nakon čega slijedi koncert Željka Bebeka – najavio je Krizmanić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook