Prethodni članak
Sljedeći članak

Stipendije za obrtnička zanimanja

Nakon završetka maturalnih radosti počinju pripreme za upis učenika u devet srednjih škola Krapinsko-zagorske županije.


Nakon završetka maturalnih radosti počinju pripreme za upis učenika u devet srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. - Ne očekujemo probleme pri upisu jer mjesta ima za 1695 učenika što je dovoljno za sve učenike koji završavaju osnovnu školu kojih ima 1664 - kazala je Jadranka Cesarec, pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave.

No, ponuda zanimanja ne odgovara stvarnoj potrebi gospodarstva. Za prodavače kojih ima viška na tržištu rada ove je godine predviđeno čak 120 mjesta što je više nego za svih pet najtraženijih zanimanja. Ukupno je za tokare, strojobravare, električare, zidare i tesare koji se najviše traže predviđeno upisati samo 110 učenika.

Osim prodavača puno upisnih mjesta predviđeno je za komercijaliste i ekonomiste, 150 mjesta, hotelijersko-turistički tehničar i komercijalist, 90 mjesta te frizera 50 za kojima također nema velike potražnje. Najviše učenika upisuje se u gimnazije i to opću, a kao i prošle godine pravo na izravan upis imaju djeca branitelja uz uvjet da prijeđu bodovni prag.

- Škole popuštaju pred pritiscima roditelja i prilagođavaju se njihovim željama, a ne stvarnim potrebama tržišta. Nismo uspjeli postići dogovor sa školama da se prilagode stvarnom stanju, iako podaci iz Zavoda za zapošljavnje i komore pokazuju točno za kojim je zanimanjima potražnja - kazao je Dragutin Ranogajec, predsjednik obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

Dodao je kako se takvim školovanjem stvara dvostruki trošak jer na kraju Zavod za zapošljavanje mora plaćati prekvalifikaciju. Kako škole nemaju previše sluha, kaže Ranogajec, odlučili smo sve više promovirati obrtnička zanimanja, a za tesare, zidare, tokare i strojobravare dajemo stipendije.

- Svjesni smo da ima određenih problema u srednjoškolskom obrazovanju, ali trenutačno smo u izradi projekta koji istražuje potrebe naše županije i usklađenost srednjih škola te će ponuditi neka rješenja - kazao je Davor Gredičak, dožupan zadužen za školstvo. Dodao je da će se srednje škole morati profilirati za određena zanimanja.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook