Prethodni članak
Sljedeći članak

Štrajkat ćemo dok ne sjednu plaće

Previše puta smo već prevareni. Nemamo s čim doći na posao i poslati djecu u školu. Mislite da možemo živjeti bez novca


Previše puta smo već prevareni. Nemamo s čim doći na posao i poslati djecu u školu. Mislite da možemo živjeti bez novca - riječi su ogorčenih i nezadovoljnih radnikapoduzeća Elcon za proizvodnju kabelskih setova, koji su današnji dan proveli u štrajku zbog neisplaćenih plaća za rujan.

Posljednjih godina u nekadašnjem poslovnom divu iz Zlatar Bistrice vlada sve veće nezadovoljstvo, radnici su već nekoliko puta organizirali jednodnevne štrajkove zbog zaostalih plaća, a revoltirani lošim i podcjenjivačkim odnosom Uprave prema njima, kako sami kažu, ovih su se dana odlučili na štrajk do ispunjenja, budući da im poduzeće duguje četiri plaće.

Odlučni u namjeri da ne počnu raditi dok na njihove račune ne sjedne novac, govore kako su njihovi zahtjevi jednostavni i moralno opravdani. Da novca za plaću u ovom trenutku ipak nema, potvrdio je Elconov direktor Zdravko Benčić, a prema najavama, ona će biti tek 26. siječnja.

- U prvom redu moramo osigurati materijal i zadržati naše kupce, a zaustavljanjem proizvodnje izgubit ćemo sve - napomenuo je Benčić i dodao da je tvrtka u nezavidnom položaju, a u najgorem slučaju, onom da se radnici ne vrate na posao, Elcon će morati zatvoriti svoja vrata - kaže Benčić i dodaje da kupci u svojim pismima navode da neće tolerirati kašnjenja s isporukom.

Također, očekuje od države kao većinskog vlasnika da podupre restrukturiranje poduzeća. Rješenje za probleme vidi u pronalaženju strateških partnera i ponovnog kretanja od nule. Radnicima se obratio i Dražen Androić, budući izvršni direktor novog izdvojenog Elconova pogona, koji je s Krunoslavom Petrokovom, vlasnikom poznatog zagrebačkog poduzeća Petrokov, dokapitalizirao Elcon sa 1,8 milijuna kuna kako bi zadržali postojeći ugovor s njemačkim partnerom Vaillantom.

Time su Petrokov i Androić postali 70-postotni vlasnici novog Elconova programa, u koji je za sada prebačeno 35 radnika, a uskoro će još toliko.

Androić je od radnika tražio razumijevanje i objasnio da su oni Elconu već pozajmili novac za plaće koje su im isplaćene u prosincu, te ih molio da nastave raditi jer će jedino na taj način tvrtku spasiti od propasti.

Prosječna plaća radnika od 1800 do 2000 kuna

36 posto Elconovih dionica u vlasništvu je države, mali dioničari posjeduju 33 posto, nešto više od 6 posto vlasništva bivšeg zagorskog elektroničkog diva imaju trgovačka društva i banke, dok je 19 posto dionica u vlasništvu firme. Plaće radnika u proizvodnji kreću se između 1800 i 2000 kuna, a za isplatu mjesečnih plaće zaposlenika ukupno je potrebno milijun i 600 tisuća kuna.

Vezani članci:

Štrajkalo 430 radnika Elcona

Odlazi li Elcon u stečaj?

Neizvjesna budućnost 450 zaposlenika Elcona u Zlatar Bistrici

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook