Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubičanke i Oroslavčanke pomele konkurenciju u pripremi izvornih domaćih zagorskih kolača

Održan je jubilarni 10. Interslast


Deseti jubilarni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast uspio je održati neke segmente svojeg koncepta. Razlog je poznat, panedmija COVID-a učinila je svoje. No usprkos tome entuzijazam organizatora i članova Hrvatskog kuharskog saveza, odnosno njihovih stručnjaka i veliko zanimanje ljubitelja slastica, doveli su do toga da je na ocjenjivanje došlo gotovo 100 raznih vrsta kolača iz Hrvatske. I ove godine visoki pokrovitelj bila je Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije, Udruga kuhara Krapinsko – zagorske županije. Generalni sponzor bio je Dukat d.d. Zagreb, sponzor Podravka d.d. Koprivnica, a stručni sponzor Hrvatski kuharski savez. Inozemni pokrovitelj bio je Taste of peace (Kuhari bez granica) iz Izraela.

Zagorske pogače i pita od kopriva
Prema propozicijama ove godine se natjecalo u tri kategorije; spravljanju slatkih pita od prhkog tijesta, spravljanju domaćih pogača i breskvica. Žiri je bio sastavljen od deset članova na čelu s Miroslavom Dolovčakom, predsjednikom Sekcije za ocjenjivanje Hrvatskog kuharskog saveza.-Bilo je izuzetno dobrih radova, pa smo vrlo zadovoljni! – ističe Miroslav Dolovčak, legenda hrvatskog kuharstva. Inovativnost je i ovog puta bila prisutna, no mnogi radovi tek trebaju dobiti svoje kvalitativno usavršavanje i dotjerivanje. Svakako treba pohvaliti nastojanja organizatora da u vrijeme kada gotovo 3 godine nema gastronomskih i slastičarskih događanja u Hrvatskoj, da se krene u ovakav organizacijski poduhvat.-I ove godine imali smo niz izvornih, domaćih kolača, posebno iz Hrvatskog Zagorja! – rekao nam je Branko Čukelj, potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara. Posebno je bila zanimljiva stubička težačka pogača koja je dobila zlatnu medalju. Među sudionicima natjecanja bili su i profesionalni i hobi slastičari.-Inovativnost se ove godine iskazala! – smatra Dražen Đurišević, član Upravnog odbora Hrvatskog kuharskog saveza i poznata osoba iz televizijskih gastronomskih emisija. Zanimljivo je da je među zlatnim medaljama pita od koprive, izvrstan kolač koji je osvojio žiri. Izrada kolača se temelji na tradiciji korištenja koprive u jelima i piću (poznato je da u Koprivnici rade pivo od koprive).

Rezultati natjecanja
- U dogovoru sa žirijem odlučili smo da zbog brojnosti natjecatelja i raznolikosti vrsta kolača dodijelimo po nekoliko medalja za pojedine kategorije! – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinsko – nakladničke tvrtke Robinson iz Zagreba koja je organizator Interslasta. Naime, evidentno je da su mnogi radovi dobili izjednačen broj bodova, pa smo htjeli da dodatno nagradimo one najbolje. U okviru redakcijskog programa Robinson ima posebno natjecanje European pastry Quality za područje Alpe – Adria. Riječ je izvrsnim i originalnim izvornim proizvodima. Od natjecatelja iz Krapinsko – zagorske županije, zlatnu medalju za pite dobila je Ivanka Bokun iz Donje Stubice za rum pitu s orasima, srebrnu medalju Štefica Tkalčević iz Oroslavja za pitu od rogača i Đurđica Hrbić iz Donje Stubice za pitu sa sirom, dok su brončane medalje primile Darinka Pušek iz Oroslavja i Mirjana Žalec iz Donje Stubice za pitu od rogača. U kateogoriji pogača, zlatna medalja pripala je Mirici Sinković iz Donje Stubice za težačku stubičku pogaču, srebrna medalja Božici Lacković iz Oroslavja za slatku pitu s jabukom i orasima. U kateogoriji breskvica, zlatnu medalju dobila je Božica Lacković iz Oroslavja za zagorske breskvice s pekmezom i lješnjacima, a srebrne Ana Hrčić iz Oroslavja za breskvice s orasima i čokoladom te štefica Tkalčević iz Oroslavja za posebne breskvice. Za breskvice s pekmezom od domaćeg šipka brončanu medalju dobila je Mirica Sinković iz Donje Stubice. Što se medenjaka tiče, brončanu medalju dobila je Đurđica Hrbić iz Donje Stubice za svatovsku pogaču.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook