Prethodni članak
Sljedeći članak

Sud oslobodio vozača koji je skrivio nesreću, jer se ‘uopće ne sjeća što se dogodilo’

Državno odvjetništvo se žalilo na presudu


Marko je skrivio prometnu nesreću u kojoj je vozačica teško ozlijeđena, ali sud ga je ovih dana oslobodio nakon obrane kako se uopće ne sjeća što se dogodilo, piše Danica.hr.

Nesreća se dogodila na bjelovarskom području još u travnju 2015. godine. Prema optužnici, Marko je vozeći automobil u jednom trenu “vozilom prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, pa je udario u vozilo kojim je upravljala oštećenica, pravilno se krećući svojom prometnom trakom, a koja je kritične zgode zadobila teške tjelesne ozljede”.

Sud u Bjelovaru zaključio je kako se “ne može isključiti da je uzrok prelaska vozila na suprotni trak bila tranzistorna ishemijska ataka (TIA) koju okrivljenik ni na koji način nije mogao predvidjeti, niti je na bilo koji način svojim ponašanjem doprinio tom ataku”. “Sud smatra da je upravo gubitak svijesti okrivljenika izazvan tranzistornom ishemijskom atakom (TIA) doveo do toga da okrivljenik izgubi kontrolu nad vozilom, što predstavlja okolnost koja isključuje njegovu krivnju za prometnu nesreću jer nastanku takvog napada okrivljenik ni na koji način nije doprinio svojim činjenjem ili nečinjenjem niti ga je na bilo koji način mogao predvidjeti”, zaključio je sudac.
Vozač je cijelo vrijeme u svojoj obrani navodio kako se uopće ne sjeća trenutka kad je došlo do prometne nesreće. Sudsko-medicinski vještaci sumnjaju na TIA sindrom, iako su “jasno naveli da nedostaju podaci koliko je trajalo stanje u kojem se okrivljenik ne sjeća da je prešao na drugu stranu ceste i udario u drugo vozilo”.

Državno odvjetništvo žalilo se na presudu te upozorilo da zbog takve presude “ne bi bilo teško za pretpostaviti da bi svaki sudionik u prometu mogao navesti da se trenutka prometne nesreće ne sjeća, a vještaci bi, prihvaćajući takve navode, mogli uspostaviti temeljitu sumnju na TIA-u”. “Smatramo kako se bez prethodne medicinske dokumentacije, dakle one koja bi bila sačinjena prije prometne nesreće i u kojoj bi već prethodno bila postavljena sumnja na TIA-u, ne može prihvatiti argumentacija da bi upravo TIA kod pojedinog sudionika u prometu mogla biti uzrok prometne nesreće. Posebice imajući u vidu da je TIA gotovo nedokaziva, odnosno da se današnjim dijagnostičkim postupcima ne može prikazati takva akutna promjena prokrvljenosti mozga jer se to najčešće zbiva na malom području, a kod najvećeg broja slučaja je vremenski izuzetno kratko”, upozoravaju tužitelji, prenosi Danica.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook