Prethodni članak
Sljedeći članak

Sudac pustio silovatelja, a on ponovo silovao

Dragutin M. (30), osumnjičenik za silovanje 33-godišnje žene iz Igrišća, koje se prema prijavi dogodilo u nedjelju nedal


Dragutin M. (30), osumnjičenik za silovanje 33-godišnje žene iz Igrišća, koje se prema prijavi dogodilo u nedjelju nedaleko od kluba Šerfa u Sekirišću, zadržan je u pritvoru, gdje bi mogao dočekati objedinjeno suđenje za ovaj novi te za stari slučaj djela sličnog silovanju, iz 2004. godine, okvalificiranog kao 'prisila na spolni odnos'.

Ukratko, razlika između silovanja i spolnog odnosa pod prisilom je u tome da je kod 'klasičnog' silovanja ugrožen život žrtve, dok se kod prisile ne radi o direktnoj ugrozi, već o prijetnji 'nekim zlom'.

Zaštitar silovao ženu na koncertu Vlade Kalembera

Slobodno interpretirano, kvalifikacija djela ovisi o tome što muškarac pri spolnom odnosu na kojeg žena ne pristaje, pri samom činu ili nakon njega - govori. Kod silovanja, dakle, prijeti da će je ubiti, kod prisile, karikirano, da će istući nekoga od njezinih i slično, što za zakonodavca predstavlja znatnu razliku.

Dakle, za takvo djelo, i to počinjeno na štetu maloljetne djevojke, u njegovu automobilu koji je zaustavio u Bedekovčini gdje inače i živi, sudac Županijskog suda u Zlataru Petar Šakić procijenio je da je došlo do odnosa pod prisilom, i kaznio ga sa 10 mjeseci zatvora bezuvjetno.

ŽDO se žalilo na visinu kazne te na kvalifikaciju djela, zaključivši da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, i Vrhovni sud presudu poništava.

Predmet, međutim, dolazi opet pred isto sudsko vijeće, koje smatrajući da je donijelo ispravnu odluku o kvalifikaciji djela i pravilno ocijenilo visinu kazne, tvrdoglavo donosi istu presudu - 10 mjeseci bezuvjetno, za 'prisilu'.

Vrhovni sud i tu presudu poništava, no kako sudac ima autonomiju u donošenju odluka, a postalo je razvidno da bi i treći put donio istu presudu, spis dodjeljuje novom sudskom vijeću i drugom sucu.

I tu dolazi do, dokaže li mu se doduše krivnja za novo silovanje, katastrofalne pogreške, jer novi sudac, Tomislav Juriša, ga oslobađa. Zašto, bit će poznato kad stigne otpravak, no sucu koji je takvu odluku donio 29. rujna, a očigledni recidivist je počinio slično djelo 11. listopada, sada sigurno ni profesionalno ni ljudski nije lako.

Županijsko državno odvjetništvo će se, dakako, opet žaliti. Visinu kazne se u takvim slučajevima ne traži, no 10 mjeseci, pa oslobađajuća presuda, za njih su neprihvatljivi. Inače, kazna za silovanje kod nas može biti u rasponu od 3 do 10 godina.

Silovatelju bi se moglo suditi za još jedno silovanje

Dragutinu M. bi se moglo suditi i za spolni odnos pod prisilom ili možda i silovanje svoje žene koja se od njega odselila, a on ju je 'potražio' u kolovozu ove godine. No, taj slučaj se još razmatra.

Izvor: Jutarnji.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook