Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano otvoreni 'Dani Ksavera Šandora Gjalskog', Hanžek: 'Trebamo rebranding'


Večeras je svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija 'Dani Ksavera Šandora Gjalskog' u Zaboku, koja slavi ovog velikog književnika i njegov doprinos hrvatskoj književnosti. Ova manifestacija već desetljećima okuplja umjetnike, književnike i kulturne djelatnike, a i ove godine donosi bogat program koji uključuje izložbe, književne nagrade i događanja posvećena promociji pisane riječi. Večer je započela otvorenjem izložbe Matka Vekića u Gradskoj galeriji pod nazivom 'Postojanje u otoku'. 

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler naglasila je u izložbama povodom 'Dana Gjalskog' umjetnik koji kao i sam Gjalski, u svojim djelima spaja realistički i modernistički sloj djela, stila i postupaka pa čak i svjetonazora Gjalskog. 

– Vekić pripada zreloj srednjoj generaciji hrvatskih slikara koji u svojim djelima redovito kombinira fini realizam, s nekim modernističkim postupcima koji se tiču samog načina slikanja, odabira tehnike, kompozicije, kadriranja, odabira pejsaža... Ono što i pisci vole, Vekić stvara atmosferu u slici i svojim velikim, atipičnim formatima. U njegovom podsloju je i ideja da sačuvamo naš jedinstveni morski pejzaž koji je ujedno i ekološka dimenzija, naša kulturna baština o kojoj je puno priča – pojasnila je Körbler i objasnila kako su motivi vezani uz dalmatinski pejzaž, pogled prema pučini i moru, a ubačeni su i borovi koji su odredili naš pejzaž u obalnom području koji je pak u kontrastu s morem.

Vekić je, dodala je, koristio akril, određene paste i specijalne prirodne materijale kao što su daske i iverice. Tako nastoji sugerirati reljefnost slike, nema plošnim kompozicija već imaju robusnost i teksturu. 

- U svakom slučaju su vezane uz ideju da se imitira priroda, da ne uđemo savršeni, iako se on ovdje bavi savršenim motivima – rekla je Körbler.

Autor slika Matko Vekić otkrio je kako ovaj ciklus izloženih slika nastao u doba korone, u doba  povlačenja, propitkivanja... Razdoblje je to koje on pamti kao iznimno pozitivno razdoblje.

- Nikada nisam više radio i bio fokusiraniji, iako je za neke to bilo vrijeme traume. To je bilo razdoblje približavanja samome sebi. Nikad nisam bio fokusiraniji, niti se osjećao tako dobro. Razvijam to i dalje, a nadam se prilici da nastavljeni ciklus imam prilike izložiti. Nije to bio bijeg od ljudi već približavanje samom sebi - objasnio je Vekić, dodavši kako je upravo taj period za neke od nas bio da budu sami sa sobom i zašto smo ovdje, to nas, kaže, zbližava.

– Prvi puta na ovoj manifestaciji koja slavi velikog pisca i zagorskog zastupnika i izuzetna mi je čast - poručio je.

Ovaj je ciklus prvi puta bio izložen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i za njega sam dobio državnu nagradu 'Vladimir Nazor' za najbolju izložbu te godine. Nakon toga je bio izložen u Arsenalu na Hvaru, jednom od najljepših izložbenih prostora u Hrvatskoj, a jedan dio je bio izložen i u Mostaru, Čakovcu, Osijeku... Cijeli ciklus inače obuhvaća oko 70 radova, a ovdje je 20-ak slika – otkrio je Vekić. 

Predsjednik ove kulturne manifestacije i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek ističe pak kako je ona brend i traži rebrendiranje zbog promjene publike i prilagodbe novom vremenu, ali koja ne utječe na nagradu 'Gjalski'. Dodao je i kako je manifestaciji potrebna sadržajna promjena.

- Ne treba podilaziti publici, ali malo se treba prilagoditi. Dakako, malo je reći da mi je drago da Društvo hrvatskih književnika ovu veliku nagradu dodjeljuje upravo u Zaboku. Ovo je vrlo značajna i ugledna književna nagrada i velika je stvar da kada pročitate biografije pojedinih pisaca, vidite da su dobitnici 'Gjalskog'. Zbog toga bi i prateći sadržaji ove manifestacije trebaju biti na nivou. Dio publike se promijenio i moramo se prilagođavati novom vremenu i razmišljati na novi način oko organizacije cijele manifestacije, no aspekti poput dodjele nagrade i slično se neće mijenjati. Popratni sadržaji zahtijevaju male promjene, primjerice uvođenje kazališnih priredbi poput manifestacije 'ZAKAJ' – smatra Hanžek.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek istaknula je ovo manifestacija koja je najdugovječnija i koja je na ponos Županiji.

– Ovo je jedna od naših najdugovječnijih, ali i najvažnijih manifestacija na području naše županije. Radi se o dodjeli književne nagrade koja je doista prestižna u književnim krugovima, a ovogodišnja mi je posebno draga jer je laureat ponovno moj omiljeni književnik Kristian Novak. Velika vrijednost ove manifestacije je i dodjela nagrade 'Mali Gjalski' za književne uratke naših učenika i učenica. 'Nagrada Gjalski' je zaista svojevrstan brend i među mladima već stvar prestiža tko će je dobiti, stoga je Županija podupire dugi niz godina – zaključila je Petek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook