Prethodni članak
Sljedeći članak

Sveti Martin i po Zagorju imao pune ruke posla


Najdraži svetac zagorskih vinogradara sveti Martin imao je za vikenda pune ruke posla kako bi obišao sve zagorske kli


Najdraži svetac zagorskih vinogradara sveti Martin imao je za vikenda pune ruke posla kako bi obišao sve zagorske klijeti i moštek pretvorio u mlado vino. Blagdan zaštitnika svog mjesta proslavili su i Martinšćani. Uza svetu misu u kapeli svetog Martina koju je predvodio ekonom požeške biskupije Ivan Nikolić te programom u kojem su nastupili limena glazba iz Orehovice, pjesnik Vladimir Šenjug, najuzornija zagorska žena Nevenka Tenšek, svoj prvi nastup u svom mjestu imao je i novi KUD Sv. Ivan Krstitelj iz Martinca Orehovičkog.

Nakon mise druženje je nastavljeno uz vojnički grah te Čebu i skupinu Hollywood. Na proslavi bili su i brojni uzvanici među kojima i županica Sonja Borovčak te načelnik Rajko Vidiček, koji su izrazili zadovoljstvo zajedništvom u ovom mjestu koje rezultira boljitkom svih mještana.

U kumrovečkom restoranu Stara vura mošt je uz F bend i kumrovečku etnoudrugu udrugu Zipka krstila desinićka crkvena svita i to umjesto po Križevačkim štatutima, ceremonija je obavljena po desinićkim. Moštek je uz svoju vinsku kumu pred vinskog biškupa došao i sa živim kokotom. Veselo je bilo i u Humu na Sutli. U humskom domu kulture u organizaciji vinarsko-vinogradarske udruge Humska kapljica i tamošnje Turističke zajednice, ceremonijal krštenja mošta u mlado vino uveličali su i Duško Lokin te Potepuhi. Slavlje je u dobrom raspoloženju potrajala sve do zore.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook