Prethodni članak
Sljedeći članak

Tableta koja ‘ubija rak’ u fazi ispitivanja na ljudima

Inicijalni rezultati istraživanja su obećavajući

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Predkliničko istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama provodi se na tableti za koju se znanstvenici nadaju da će “ubijati rak”, odnosno “uništavati” krute tumore, dok bi zdrave stanice trebale ostajati netaknute, javlja Sky News, a prenosi 24sata.

Tableta kodnog imena AOH1996 razvija se već 20 godina, a napada kancerogenu varijantu jezgrinog antigena proliferirajućih stanica (PCNA), bjelančevine koja je smještena u jezgri stanica u proliferaciji. U svojoj mutiranoj formi, PCNA je “ključna” za umnožavanje DNK i popravljanje svih “tumora u ekspanziji”. City of Hope, jedna najvećih istraživačkih i zdravstvenih organizacija u SAD-u, razvija tabletu AOH1996.

“PCNA je poput velikog čvorišta terminala u zračnoj luci koja sadržava više punktova za pristup zrakoplovima”, rekla je profesorica Linda Malkas, jedna od znanstvenica koja radi na tableti te dodala:
“Podaci sugeriraju da je PCNA koja se nalazi u stanicama raka unikatno drukčija i to nam je omogućilo da osmislimo lijek koji isključivo napada PCNA u stanicama raka. Naša je tableta poput mećave koja zatvori ključno čvorište u zračnoj luci. Ona prizemlji sve zrakoplove koji nose stanice raka.”

Iako su inicijalni rezultati spomenutog istraživanja obećavajući, ono je za sada pokazalo samo da tableta AOH1996 može onemogućiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a sada je u tijeku prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima. Tableta je učinkovito liječila stanice koje su izvedene iz rakova dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića maternice i pluća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook