Prethodni članak
Sljedeći članak

Tijelo sedamnaestogodišnjakinje pronađeno na dnu ribnjaka

I. M. (17) iz Mača, čiji je nestanak još u subotu policiji prijavila njezina majka S. M. (40), pronađena je danas ujutro


I. M. (17) iz Mača, čiji je nestanak još u subotu policiji prijavila njezina majka S. M. (40), pronađena je danas ujutro mrtva na dnu obiteljskog ribnjaka nedaleko od kuće. Za nesretnom djevojkom, koja je u kolovozu trebala napuniti 18 godina, po okolnim šumama i njivama, na gotovo nepristupačnom mačvanskom brijegu gdje je djevojka živjela s majkom, očuhom J. M. (39) i troje maloljetne braće, dvije polusestre i polubratom, u potragu je, nakon što se nije vraćala kući, u nedjelju krenula zagorska policija.

- Nije bilo posebnog razloga da ode od kuće - kroz suze je tiho promucala majka S. P., koju smo zatekli kod kuće. I. M. otišla je u subotu ujutro oko 8 sati i nikom nije rekla kamo ide niti kada će se vratiti.

- Bila je dobra, mirna i povučena. Nikad s njom nismo imali problema - govori S. M. i dodaje kako ne zna je li njezinu kćer nešto mučilo. Ne zna niti je li imala dečka. Njoj se, kaže, o tome nije povjeravala iako su se svi u obitelji dobro slagali. Njezin muž J. M. bio je očuh I. M., jer se žena prije 15 godina rastala od prvog supruga, a djevojčicu je povela sa sobom. Kad je nedugo nakon toga počela vezu sa sadašnjim mužem, I. M. je još bila malo dijete.

- Prihvatio ju je kao da je njegova i volio ju kao i ostalu djecu - dodaje Snježana zatvorenih očiju. Muža joj je, kaže, još ujutro odvela policija na razgovor u Zabok i ne zna što je s njime. Policiju je molila da povedu i nju, jer ju zanima što se događa, ali nisu htjeli uz obrazloženje da nju ne trebaju. Netom prije našeg dolaska, zabrinuta što se J. M. tako dugo ne vraća kući, sama ih je nazvala i molila da ga puste doma, ali su joj rekli da još razgovaraju s njime.

Nesretna je 17-godišnjakinja iz Mača pokraj Zlatara nestala je prošle subote. Majka ne zna zašto je otišla od kuće, a njezin suprug i očuh I. M. bio je na razgovoru u policiji.

- Nije nam bila rodbina, ali me duša i srce bole jer joj se to dogodilo - potresena je susjeda Ljubica Pavor, koja nije štedjela riječi pohvale za nesretnu djevojku.

- Uvijek mi se javila kad je prolazila pokraj moje kuće i pitala me kak’ sam. Još mi je neki dan rekla da ću ja uskoro bez štake hodati i trčati bolje od nje - kroz suze govori starica, koja nije htjela iznositi detalje o obiteljskoj situaciji. Čula je jedino od drugih da je J. M. nedavno pretukao mlađu kćer jer se nije na vrijeme vratila iz škole i da je ona, navodno, negdje u domu.

- Do prije desetak dana obitelj M. nije bila u tretmanu Centra, a tada smo zaprimili prijavu da je došlo do obiteljskog nasilja - doznajemo od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica Verice Sugnetić. Mlađa Malečićeva kći S. M. (16) potužila se u školi da ju je otac pretukao, a škola je odmah obavijestila Centar i policiju. Djevojka je smještena u Dječju bolnicu u Kukuljevićevoj na promatranju i liječenju, gdje se još nalazi. S ocem od tada nije bila u kontaktu. Zbog nasilja prema mlađoj kćeri, protiv oca je započet prekršajni postupak i podnijeta je kaznena prijava zbog zlostavljanja i zanemarivanja, uz sumnju da je to činio dulji period. Šesnaestogodišnja djevojka priznala je kako ju je otac često tukao i svađao se s majkom.

- Tragediju koja se dogodila ne treba povezivati s obiteljskim nasiljem. Samoubojstvo u toj dobi prestrašna je tragedija i najprije treba utvrditi što je tome prethodilo. Odluke mladih su danas vrlo čudne. Oni imaju razne izlete i eksperimentiraju - napominje Sugnetić.

Kako smo doznali u Maču, djevojke su bile društvene, posebno mlađa koja je bila uključena u rad mjesnog kulturno-umjetničkog društva. I. M. je bila nešto povučenija, ali je imala mnogo prijatelja. Navodno je dugo vremena bila i u vezi s momkom iz mjesta, no nedavno su prekinuli. Neki mještani sumnjaju da bi to mogao biti razlog samoubojstva. Završila je samo osnovnu školu, a od srednje trgovačke u Zaboku odustala je još u prvom razredu, koji je bezuspješno dva puta pohađala. Financijska situacija u obitelji je loša, jer su roditelji nezaposleni, a J. M., ratni vojni invalid, mesar po zanimanju, pokušava si, kako je rekla njegova supruga, “zrihrati vojnu penziju jer je dugo bil u ratu”.

- Kriminalac i nasilnik. To vam je on i živi vam tam na pregu kraj crkve - prokomentirala je jedna žena u središtu mjesta.

´Nema vidljivih znakova nasilne smrti´

- Tijekom dana zagorska je policija obavila obavijesne razgovore s obitelji, rodbinom, prijateljima i svima koji bi nešto mogli znati o tragediji - kazao nam je glasnogovornik zagorske PU Robert Pavić. - Istina je da smo razgovorali i s ocem djevojke, ali to ne treba posebno isticati. On je pušten kući - dodaje.

Za djevojkom je tragalo 20-ak policijskih službenika, koji su pretraživali brdovit teren u Maču. Posumnjali su da se djevojka utopila kad su na obali ribnjaka u Jerčanovom jarku pronašli njezine stvari. Jezero su tada pretražili ronioci zagrebačke Specijalne policije Alfa, koji su na dnu pronašli mrtvo tijelo. - Na tijelu nema vidljivih znakova nasilne smrti i prevezeno je na obdukciju - rekao je Pavić.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook