Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždin: Učenik se zapalio na hodniku škole

Četrnaestogodišnji M. H., učenik 7. razreda IV. varaždinske osnovne škole, zapalio se u ponedjeljak oko 11 sati u predvo


Četrnaestogodišnji M. H., učenik 7. razreda IV. varaždinske osnovne škole, zapalio se u ponedjeljak oko 11 sati u predvorju svoje škole. Tragedija je zaprepastila cijelu Varaždinsku županiju, a posebice učenike, od kojih su neki čak vidjeli svoga kolegu kako gori.


Gasili ga jaknama

Došao je sat i pol prije početka nastave. Onog trenutka kad je počeo gorjeti dežurni učenici pozvali su profesoricu biologije i zajedno s njome brzo bacili nekoliko kaputa i jakni koje su bile na vješalicama u predvorju. Odmah potom došla je pedagoginja, a ja sam došao dvije minute nakon njih.

Uspjeli smo ga ugasiti. Srezali smo škarama svu odjeću s njega dogola. Podigli smo ga, ali je dvaput pao. Kuharice su donijele mokre krpe koje smo mu stavili na glavu. Bio je stalno pri svijesti i nešto je nerazumljivo pričao, sve do dolaska Hitne pomoći ispričao nam je jučer potreseni ravnatelj IV. osnovne škole Milivoj Purgarić. Spomenuo je da je dječak bio vrlo dobar učenik i da nikad nije bilo problema s njime. Živio je u normalnoj obitelji.

U životnoj opasnosti

Dežurni učenik na katu i dvije dežurne učenice na ulazu u školu vidjeli su kad je dolazio. Pitali su ga zašto ima mokru kosu, a on im je odgovorio da će uskoro vidjeti. Tražio je ključ od zahoda, koji inače zaključavamo, i s torbom ušao unutra. Opekao je cijelu 0glavu i desnu ruku kaže ravnatelj, dodajući da su kolegice koje su bile prisutne i učenici drugog razreda koji su dotrčali sa svojom učiteljicom još u šoku.

Nesretni je dječak iz varaždinske Opće bolnice prevezen u Klaićevu bolnicu u Zagreb.

Dežurna liječnica u Klaićevoj bolnici nakon prvog nam je zahvata rekla da ozlijeđeni M. H. ima teške, duboke i površinom velike opekline. U životnoj je opasnosti, danas nećemo raditi više zahvata i nastavljamo s intenzivnim liječenjem rekla je liječnica de dodala da su roditelji dječaka zatražili da se medijima ne daju informacije o dječakovu zdravstvenom stanju.

Iako je očevid potrajao nekoliko sati, nastava u školi održavala se normalno. Glasnogovornica PU varaždinske Vanessa Kremenić izjavila je tek da se u školskom hodniku zapaljivom tekućinom polio učenik 7. razreda.

Bit će to velika trauma za učenike škole, pogotovu za dječakove prijatelje koji su ga vidjeli kao vatrenu buktinju. Učitelji jučer zbog šoka i nevjerice nisu bili raspoloženi za razgovor. No, svi su se složili u jednom da s dječakom nije bilo nikakvih problema. Varaždinski Centar za socijalnu skrb obitelj nesretnog dječaka nemaju u evidenciji.

Cijelo jutro puštao je glazbu

U obiteljskoj kući nesretnog dječaka nismo zatekli njegove roditelje, jer su otišli u zagrebačku bolnicu. Uplakana baka pred obiteljskom nam je kućom rekla da je tog dana dječak otišao ranije u školu jer je imao dva predsata engleskog jezika. Bio je vrlo raspoložen i sretan to jutro. Sve do polaska u školu cijelo je vrijeme puštao glazbu.

Nikada nije bilo nikakvih problema s njime. Normalno se ponašao i ničim nije pokazao da ga bilo što muči kazala je sa suzama u očima dječakova baka, dodavši da je u subotu bio na rođendanu kod jedne djevojke, te da o tome moramo pitati njegove roditelje kada se vrate iz Zagreba.

Baka je spomenula da su normalna obitelj, da starija sestra redovito studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te da nikakvih problema ni s jednim djetetom nisu imali. Javnosti se jučer obratio i varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok, rekavši da će već sutra u školu poslati psihološku i penološku pomoć učenicima i učiteljima, koja je posebice potrebna onima koji su svog kolegu gledali kao buktinju.

Ponovno pozivamo sve roditelje da puno i što više razgovaraju sa svojom djecom. To mi kao grad stalno ističemo, a školama pomažemo koliko god možemo kazao je gradonačelnik Čehok, dodavši da je IV. osnovna škola jedna od najboljih varaždinskih škola.

Zasad nije poznato zašto si je dječak želio oduzeti život na tako strašan način. Budući da je u školu došao s mokrom kosom, može se pretpostaviti da je nemili događaj isplanirao.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook