Prethodni članak
Sljedeći članak

Tomašević, Kolar i Posavec: ‘Pozivamo Ustavni sud RH da konačno donese odluku’

Tema konferencije za medije bila je državno preuzimanje osnivačkih prava nad općim bolnicama


Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i župan Međimurske županije Matija Posavec danas su na Markovom trgu u Zagrebu održali konferenciju za medije na temu državnog preuzimanja osnivačkih prava nad općim bolnicama.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pojasnio je još jednom kako je novim zakonom predviđeno da osnivačka prava za opće bolnice od regionalne samouprave županija i Grada Zagreba preuzme Republika Hrvatska, i to bez naknade. 

Grad Zagreb, Krapinsko – zagorska i Međimurska županija podnijeli su zahtjev prema Ustavnom sudu Republike Hrvatske o ocijeni suglasnosti Članka 22. stavak 1 i članka 86. tog zakona u odnosu na Ustav. Osim financijskih ulaganja u bolnicu od 2015. do kraja 2023. godine, za što je Ustavni sud tražio očitovanje Krapinsko – zagorsku i Međimursku županiju te Grad Zagreb, Kolar ističe kako je Krapinsko – zagorska županija izgradila novu bolnicu, za što se kreditno zadužila. – Mi smo taj kredit isplatili 2021. godine. Neki još nisu i tu je obvezu sada preuzela država i ispada da nismo u istoj poziciji. No, mi ne govorimo prvenstveno o novcima, već o razvoju i pružanju usluga. Izmjena osnivača neće promijeniti stanje u bolnicama. Dokaz tome je da u OB Zabok u minus bio 500 000 eura, a u prvih šest mjeseci ove godine narastao je na 3 milijuna eura. Plaće su porasle 40 posto što pozdravljamo, ali je limit rastao samo 10 posto i ne pokriva plaće, a kamoli materijalne troškove, opremu, režije. Ovakav sustav je neodrživ, trebalo bi posložiti i stvoriti financijski održivi sustav, a nakon toga sam uvjeren da ćemo svaki za sebe znati bolje upravljati tim sustavom nego što će to raditi Vlada ili Ministarstvo s jednog mjesta – rekao je Kolar.

Istaknuo je i veliki projekt izgradnje Onkološkog centra i suradnje s velikom sveučilišnom bolnicom u SAD – u. – Napravili smo program onkološkog centra, raspisali natječaj i prijavila se i dobila najveća sveučilišna bolnica u Americi. Da je s bolnicom upravljala država, nema teoretske šanse da ta investicija dođe u Zabok – rekao je župan Kolar.

Naglasio je i kako očekuje pozitivan odgovor Ustavnog suda. – To što nam je Ustavni sud dao da se očitujemo oko naših zahtjeva, tumačimo to na način da vide elemenata u našem zahtjevu za ustavnošću i zbog toga očekujemo pozitivan odgovor. – zaključio je Kolar.

Župan Matija Posavec istaknuo je da su opće i županijske bolnice svaka na svom području ustanove koje zbrinjavaju koje pružaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu na temelju vizije, startegije i razvoja te jedinice regionalne samouprave. - To je propisano Ustavom RH, statutima županija i drugim strateškim dokumentima i te županije onda na temelju specifičnosti lokalnog stanovništva dalje planiraju razvoj pojedince zdravstvene ustanove. Nama u Međimurskoj županiji je upravo zbog tog preuzimanja osnivačkih prava uporen proces daljnjih ulaganja u bolji zdravstveni sustav. Konkretno, želimo razvijati sustav palijativne medicine, imamo građevinsku dozvolu već nekoliko mjeseci i ne možemo pokrenuti taj proces jer Ministarstvo zdravstva koje sada formalno mora dati suglasnost na to, ne želi je dati. S druge strane, ono što je jako važno reći, prije pola sata Vlada RH je donijela odluku kojom dodatnih 80 milijuna eura usmjerava prema zdravstvenim ustanovama za sanaciju dugova bolnica prema lijekovma, prema veledrogerijama. Dakle, u tih 80 milijuna eura, 60 milijuna eura ili dvije trećine vam odlazi na kliničke bolničke centre i kliničke bolnice koje su uvijek i bile u ingerenciji države, a 20 milijuna eura ili jedna trećina na sve druge opće i županijske bolnice. Toliko o tome tko zapravo stvara te dugove. I treće, ono što se ne vrednuje, ne vrednuje se koje bolnice izvršavaju posao iznad limita, pa im onda HZZ to otpisuje ili ne priznaje, koje posluju pozitvno, nego se sve nekako trpa u istu košaru – rekao je Posavec.

-Ono što mi očekujemo i pozivamo s ovog mjesta Ustavni sud RH da konačno donese odluku je li taj zakon u skladu s Ustavom i svim drugim dokumentima i pravilnicima jer mi mislimo da nije, i da na temelju te odluke možemo dalje normalno funkconirati i našim građanima koji su nas i birali, između ostalog i zbog toga, razvojem zdravstvenog susrtava pružimo najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu – pozvao je Posavec.

 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je više puta izraženo neslaganje s izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti. – Na vrijeme smo podijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti, jer smatramo da takve izmjene zakona nisu u skladu s Ustavom. Planiranje i razvoj mreže zdravstvene zaštite i ustanova na području županija je nadležnost županija, a ne države. Unatoč tome što smo zahtjev podnijeli još u listopadu, još nema odluke Ustavnog suda i imamo jednu paradoksalnu situaciju, status quo, jer se država već upisala u registar Trgovačkog suda kao osnivač bolnice Sveti duh. No, mi i dalje imamo vijeće koje je birano primarno od strane Grada Zagreba i situaciju gdje se Sveti duh nalazi u proračunu i države i Grada Zagreba. Razumijemo potrebe uštede i racionalnog upravljanja bolnicama. Mi smo od početka bili spremni na objedinjenu javnu nabavu koja se može izvesti bez obzira tko je osnivač. Za to nije bilo potrebno mijenjati zakon i oduzimati osnivačka prava županijama. Mi smo i dalje na to spremni – rekao je Tomašević i naglasio kako, zbog dopuna koje je Ustavni sud tražio, vezano na financijska ulaganja Grada, odnosno županija, u sporne bolnice, vjeruje da će Ustavni sud što prije donijeti odluku.

 – Mi smo od 2015. do 2023. uložili 100 milijuna eura. Od toga je 65 milijuna plaćeno, a 35 je uloženo u kapitalna ulaganja koja se tek trebaju otplatiti u sljedećih deset godina. Nadamo se što skorašnjoj odluci, jer ovakav status nije dobar ni ta županije, ni državu, ni pacijente ni zaposlenike. Smatramo i dalje da je naš zahtjev opravdan i da je taj zakon protivan Ustavu – zaključio je Tomašević.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook