Prethodni članak
Sljedeći članak

'Trpjeli smo zbog empatije prema našim pacijentima, no sada je voda došla do grla'

Potplaćeni smo za posao vozača saniteta, a uz to radimo i tuđi, upozorio je sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije Vladimir Markuš


Vozači saniteta od utorka su u bijelom štrajku. - Zahtijevamo da nam se vrati koeficijent na razinu iz 2011., koji iznosi 0.95., a koji nam je nepravedno skinut prilikom odvajanja Hitne medicinske pomoći od Sanitetskog prijevoza. Tada smo dobili koeficijent 0,77, a time i do 1500 kuna manju plaću od vozača hitne. No, nama se posao odvajanjem od hitne nije smanjio, već je ostao isti - rekao je sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije Vladimir Markuš.

Godišnje prođu 1.300.000 km

-Mi i dalje dosta često po potrebi obavljamo posao hitne, što više nije u opisu našeg posla ni u pravilniku o sanitetskom prijevozu. Niti smo za to adekvatno plaćeni. Godinama na to upozoravamo. Trpjeli smo zbog empatije prema našim pacijentima, našim Zagorcima, no sada je voda došla do grla - upozorio je Markuš.

-Sanitet Krapinsko – zagorske županije sa svojih 6 ispostava godišnje napravi oko 1.300.000 kilometara, od toga je i veliki broj prijevoza koje smo obavljali za hitnu medicinu. Godišnje prevezemo od 25.000 do 30.000 Zagoraca u bolnice, kontrole, dijalizu i dr. – govori Markuš o opsegu njihovog posla. Njemu je jedan pacijent kojeg mora voziti u Zagreb na jednom kraju Zagorja, drugi na drugom. Tako je jedno jutro išao po pacijenta u Novi Golubovec, a po drugoga u Pece kod Budinščine napravivši 67 km, i tek onda za Zagreb.

Uvjeti rada
-Naši uvjeti rada su teški i zahtijevaju psihofizički napor. Vozači saniteta prevoze nepokretne i teško pokretne pacijente na preglede, često bez sestre, ima i nepristupačnih dvorišta gdje ih se mora nositi. Nekad je i to stotinu prijevoza na dan. Kako većina živi sama, moramo čekati na cesti da naiđe auto da nam pomognu čovjeka smjestiti u kombi. S njima idemo po šalterima u bolnicama, jer smo tim ljudima jedina pomoć. Naš rad zahtjeva ne samo fizički već i psihički napor jer s njima proživljavamo njihove dijagnoze i bolest i sve to ostavlja traga na nama. Uz to nas nema dovoljno – kaže Markuš, pohvalivši vozače iz KZŽ za predanom radu unatoč svim problemima.

Uz taj svoj posao, kaže, onda dobe i poziv od hitne. Apelirao je i na policiju da ne kažnjavaju vozače saniteta s novčanim kaznama. - Oni na cesti na luduju već se samo malo požure radi pacijenata koji moraju stići u bolnice. Potplaćeni smo za posao vozača saniteta, a uz to radimo i tuđi posao – glasan je sindikalni povjerenik u svojim stavovima. Inače, plaća vozača saniteta iznosi od 4.500 do 5.200 kuna maksimum.

Što više neće raditi?
-U bijelom štrajku vozači saniteta će poštivati sve pravilnike i propise, pa više neće raditi hitne prijevoze pacijenata kao do sada, jer im takav prijevoz nije niti dozvoljen Pravilnikom o sanitetskog prijevozu i Zakonom o sigurnosti na cestama. Obavljat će samo sanitetski prijevoz bolesnika na dijalizu, onkološke i hematološke pacijente na kontrole u bolnice. Sanitetski prijevozi morat će biti naručeni 24 sata unaprijed ako se pacijenti voze na udaljenosti do 150 kilometara ili 48 sati unaprijed ako se voze više od 150 kilometara, što inače propisuje i pravilnik – ističe Markuš, ali i dodaje da bijeli štrajk ipak neće utjecati na prijevoz covid pacijenata, s obzirom na mobilizaciju zdravstvenog sustava koja je na snazi zbog proglašene epidemije koronavirusa.

'Nek ministar provede jedan dan s nama na poslu'
Na pitanje kako komentira izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da su vozači hitne u većem riziku jer jure kroz crveno s upaljenim rotirkama, Markuš je rekao: 'Ja bi ministru rekao samo jedno. Nek jedno jutro sjedne s nama i provede jedan dan pa da vidi je li naš posao rizik ili nije. Ako vam sestra koja je s pacijentom odtraga kuca i govori: Vlado daj brzo, bude nam umro, ja sam u velikom psihičkom pritisku i riziku jer znam da taj pacijent nije adekvatno zbrinut, nema doktora ni potrebnu medicinsku opremu, eventualno samo sestru. Jedino kaj u tom trenutku možemo je da Markuš upali rotirku i da gas da pacijent stigne brzo do bolnice po pomoć. A da su umirali u sanitetu, jesu – kaže Markuš.

Kaj smo mi dostavljači?
I još jedan apsurd koji ih muči. Traže uredbu o radnim mjestima. -Mi smo nakon odvajanja saniteta i hitne ostali bez identiteta. Oni su postali vozači hitne, dok zanimanje vozač saniteta u sustavu zdravstva ne postoji. Imam dokument koji to potkrepljuje. Kod popunjavanja službene dokumentacije odnosno prijave zbog ozljede na radu u podacima o ozlijeđenoj osobi piše da je moje zanimanje u Domu zdravlja vozač/ dostavljač na lakim teretnim vozilima. Kao da su ljudi paketi ili pisma. Kaj sam ja? Dostavljač? Tražimo da se i to ispravi – ističe.

'Ne tražimo povećanje, samo vraćanje na staro'
Kaže kako će biti u bijelom štrajku do ispunjena zahtjeva, jer smatraju da su nepravedno zakinuti i degradirani. - Mi ne tražimo povećanje koeficijenta, samo vraćanje na staro. Ono što nam je nepravedno oduzeto. Mi ćemo dalje požrtvovno raditi, ali moramo za naš rad i trud biti adekvatno plaćeni– naglašava Markuš. Štrajk vodi Sindikat medicinske sestre i tehničari zajedno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook