Prethodni članak
Sljedeći članak

U istrazi policajac uzeo novac iz dilerovog stana i dao ga njegovoj majci! Čeka se odluka suda o njegovoj sudbini


Nakon više od godinu i pol dana od uhićenja nagrađivanoga splitskog policijskog inspektora Dragana A. pod optužbom da je iz stana 51-godišnjeg dilera Nino D., kojeg poznaje i privatno i poslovno, uzeo oko 20 tisuća kuna te ih dao njegovoj majci, optužno vijeće splitskoga Županijskog suda na čelu sa sucem Dinkom Mešinom dobilo je “zeleno svjetlo” više instancije da napokon odluči o potvrđivanju optužnice USKOK-a, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon USKOK-ove istrage podignuta je optužnica protiv policajca zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a njegova je obrana tražila izdvajanje zapisnika o ispitivanju nekoliko policajaca i službene zabilješke o postupanju policijskih službenika.

Nakon što je Nino D. 9. travnja 2021. godine uhićen s tri smotuljka “speeda”, policija je pretražila stan u kojem je živio kao podstanar te su našli 78 grama marihuane, 635 komada ecstasyja i više od kilograma speeda.

Dok je čekao odluku suca istrage o određivanju istražnog zatvora, diler je na hodniku svom odvjetniku rekao da je u stanu ostalo novca i da će mu to trebati. To su, pak, čuli policajci koji su ga čuvali te su odmah javili tu informaciju kolegama koji su bili u toj prvoj pretrazi stana, kada su našli samo drogu. Ovi su potom otišli do Šimićeve, a tamo im je vlasnica stana kazala da je već bio tu jedan njihov kolega koji ju je nazvao na mobitel i rekao joj da nisu do kraja završili pretragu i da on mora to završiti te ju je zamolio da mu otvori stan.

Tada je otkriveno da je policajac došao prije svojih kolega i uzeo novac skriven ispod navlake naslona kauča u dnevnoj sobi. Nikoga o tome nije obavijestio i ženi koja ga je pustila u stan nije dao potvrdu o oduzimanju predmeta, a poslije je utvrđeno da je novac odnio majci uhićenog dilera.

Optužno vijeće splitskog suda prvo je odbilo zahtjeve obrane, pa je po žalbi obrane Visoki kazneni sud preinačio rješenje i izdvojio sve kao nezakonite dokaze. Tada je viši sud naveo da je glavni dokaz iz kojeg su proizašli svi drugi, a to je informacija o skrivenom novcu koja je dobivena slušanjem razgovora odvjetnika i uhićenika, nezakonit dokaz koji je “pribavljen povredom Ustava, zakona i međunarodnim pravom zajamčenog prava obrane”. Ostali dokazi koji su iz toga proizišli su, po tadašnjem stavu Visokog kaznenog suda, “plodovi otrovne voćke” i isto su nezakoniti.

Krajem rujna prošle godine, shodno naputku VKS-a, splitski Županijski sud prihvaća prijedloge policajčeva odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića i izdvaja sve ove “proizašle” dokaze kao nezakonite. No, zamjenica ravnateljice USKOK-a Natalija Petković ne odustaje, žali se i prije dvadesetak dana VKS donosi rješenje kojim usvaja njezinu žalbu i mijenja svoje prijašnje mišljenje. Ostaju, naime, pri tome da je glavni dokaz, iskaz policajca koji je čuo razgovor uhićenika i odvjetnika zaista nezakonit dokaz koji je izdvojen iz spisa, no svi drugi dokazi, po stavu VKS-a nisu takvi.

- U pravu je USKOK kad ističe da svi dokazi na kojima se temelji optužnica, a koji se odnose na vrijeme prije preprate Nina D. 9. travnja 2021. iz prostorija pritvorske jedinice PU SD koja je započela u 11.10 sati, dakle prije “prisluškivanja povjerljivog razgovora”, ne predstavljaju “plodove otrovne voćke” niti izravno proizlaze iz prethodno navedenog nezakonitog dokaza. U pravu je USKOK kada zaključuje da se za inkriminirano ponašanje Dragana A. nije saznalo “prisluškivanjem povjerljivog razgovora...” već iz obavijesnog razgovora s predstavnicom stana.... - navodi Visoki kazneni sud.

Sada je na vijeću splitskoga Županijskog suda da odlulči o potvrđivanju optužnice nakon čega slijedi raspoređivanje predmeta sucu i zakazivanje početka suđenja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook