Prethodni članak
Sljedeći članak

U novoj godini u novoj bolnici

Poznati su planovi i rokovi preseljenja Opće bolnice Zabok u novu zgradu na lokaciji Bračak. Kreće se u siječnju.

-


Poznati su planovi i rokovi preseljenja Opće bolnice Zabok u novu zgradu na lokaciji Bračak. Kreće se u siječnju.

- Sve stanovnike Županije pozivamo na strpljenje, budući da se iz 5 000 kvadrata selimo u 27 000 kvadrata što je veliki korak. Očekujemo stanovite poteškoće i sporost u funkcioniranju svake ambulante nekih tri do pet dana. U tih nekoliko dana obavljat će se isključivo hitni zahvati. Sve ćemo nadoknaditi, za sada su proradili tehnički odjeli bolnice, praonica rublja, a dovršava se i mrtvačnica - pojasnio je ravnatelj Balagović.

Financije

Građevinski dio zahvata na bolnici je završen, za što je ukupno potrošeno nešto više od 238 milijuna kuna. Pošto je iz kredita dobiveno 228 milijuna kuna, ostaje 10 milijuna koje treba platiti izvođaču.

Troškovi su bili raspoređeni na način da 50% plaća država (Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija) a 50% županija (Krapinsko-zagorska županija).

Bolnica je tražila da se i tih 10 milijuna kuna koji nedostaju kreditno aneksira na što je Županija dobila „odbijenicu“ od Ministarstva. Županija je na svojoj zadnjoj radnoj sjednici prošloga tjedna dala garancije da Bolnica sama uzme kredit što su i učinili prema zakonu o javnoj nabavi. Proveli su natječaj, odabrali najpovoljnijeg ponuđača i taj kredit bi se otplaćivao 10 godina iz decentraliziranih sredstava koja im Ministarstvo dodjeljuje svake godine.

Svake godine, naime, svaka zdravstvena ustanova dobiva decentralizirana sredstva od Ministarstva zdravstva. To se troši ili na investicije ili na medicinsku opremu, a OB Zabok je prisiljena ta sredstva trošiti na otplatu kredita.

Kao što je poznato, što se tiče nabave medicinske opreme za bolnicu, postoji razlika između procjene Ministarstva i procjene ovlaštene firme OB Zabok. Ministarstvo smatra da je potrebno 102 milijuna, procjena OB Zabok 182 milijuna. Podsjetimo, proračun je namijenio samo 60 milijuna kuna.

Zaklada Zagorska bolnica i donacije

- Najviše se napravilo po pitanju dječjeg odjela kojeg je više od 75 % opremljeno zahvaljujući dobrovoljnim prilozima. Nadamo se da će Zaklada zagorska bolnica i dalje doprinositi opremanju bolnice, stoga molimo sve koji žele pomoći da uplate svoje priloge na kunski žiro račun Zaklade pri Zagrebačkoj banci broj 2360000-1101987748. Kroz brojne izložbe, koncerte i druga kulturna događanja osjetili smo dobrotu i ljubav svih humanitarnih organizacija koje postoje na području naše županije, te se nadamo da će se slične inicijative nastaviti u budućnosti - zaključio je Balagović.



Još članaka iz "Vijesti"

Facebook