Prethodni članak
Sljedeći članak

U okviru 18. Dana Franje Horvata Kiša, u loborskoj školi otvorena izložba „Mali putopis”


U petak je u Osnovnoj školi Franje Horvata Kiša u Loboru otvorena izložba „Mali putopis” u okviru 18. Dana Franje Horvata Kiša, manifestacije kojoj je cilj razvijati kulturu, kulturnu baštinu te kod svih naraštaja potaknuti kreativnost. Ovo je ujedno godina u kojoj se obilježava stota obljetnica smrti Franje Horvata Kiša, loborskog pripovjedača i putopisca iz razdoblja moderne, rođenog 23. rujna 1876. godine.

Kako je rekao potpredsjednik Općinskog vijeća Josip Cvetko koji se na otvorenju „Malog putopisa” prisutnima obratio uime općinske načelnice Ljubice Jembrih, djela Franje Horvata Kiša potiču na kritičko razmišljanje i promišljanje o svijetu oko nas.

– Upravo to kritičko razmišljanje vrlo je važno u obrazovanju naše djece, no nažalost, danas svjedočimo obrazovnom sustavu koji često zanemaruje te vrijednosti. Umjesto da potiče radoznalost i analizu, prečesto se fokusiramo na mehaničko učenje. U ovom vremenu, kada je kritičko razmišljanje važnije nego ikad, moramo se zapitati kako želimo odgojiti našu djecu, kako ih želimo učiti – kazao je Cvetko i potom pozvao sve da se, u čast Horvatu Kišu, založe za obrazovanje koje potiče slobodu mišljenja, kreativnost i kritičku analizu.

Upravo je cilj izložbe „Mali putopis” bio da učenici budu kreativni te su se predstavili svojim radovima, malim putopisima.

Približiti djeci rad Franje Horvata Kiša 

Ravnateljica Osnovne škole FHK Lobor Valerija Debeljak naglasila je kako je želja rad ovoga vrsnog pripovjedača i putopisca približiti djeci.

– Franjo Horvat Kiš bio je učenik naše škole, a njegovi putopisi nisu samo opisi mjesta koje je posjetio, već su oni duboka refleksija o ljudskoj prirodi, kulturi i smislu postojanja. A neki od najpoznatijih su upravo „Istarski puti” iz 1919. te „Viđeno i neviđeno” iz 1911. Kroz njegov rad čitatelji su imali priliku proći kroz egzotične krajolike i ući u dublje promišljanje o društvenim i političkim pitanjima svog vremena – istaknula je ravnateljica Debeljak.

Krapinsko-zagorska županija podupire ovaj projekt, a kao izaslanica župana Željka Kolara, otvorenju izložbe je prisustvovala Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ.

– Osim na ovaj predivan krajolik i na ovu predivnu prirodu u kojoj živimo i boravimo, izrazito smo ponosni i na našu kulturu, tradiciju, nematerijalnu baštinu, na naše običaje i ljude. Danas su to Dani Franje Horvata Kiša i kada u jednom takvom obilježavanju sudjeluju djeca, to je naše najveće veselje i dužnost nam je to poticati – naglasila je Smičić Slovenec.

Manifestaciju sve ove godine organizira Kajkavsko spravišče – društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, loborska udruga Franje Horvata Kiša i Općina Lobor, uz sudjelovanje Osnovne škole Franjo Horvat Kiš. Dodajmo da je organizatorima plan za budućnost uključivanje učenika Osnovnih škola iz KZŽ te drugih županija u „Mali putopis”.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook