Prethodni članak
Sljedeći članak

U ponedjeljak se u Zagorju svečano otvara "najveseliji tjedan u godini"


Stiže nam najveseliji i najsrdačniji dio godine – Dječji tjedan, koji i ove godine nosi moto 'Ljubav djeci prije svega'. Na području Krapinsko - zagorske županije, djecu očekuje pregršt aktivnosti, radionica i događanja, a svi detalji predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Krapini. KZŽ se može pohvaliti titulom Županija – prijatelj djece od 2018. godine, a kako je istaknuto, Dječji tjedan nije samo simbolički, već je vrhunac niza cjelogodišnjih aktivnosti kojima se ulaže u bolje sutra naših najmlađih.

Tema Dječjeg tjedna

Kako je istaknula zamjenica župana Jasna Petek, KZŽ je od 2018. godine ponosna nositeljica titule Županija – prijatelj djece. 

- Od tada obilježavamo Dječji tjedan intenzivno, organizirajući različite aktivnosti kojima nastojimo sažeti sve ono što radimo tijekom cijele godine. A provodimo niz aktivnosti i projekata koji su vezani za odgoj i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu naše djece, za socijalnu skrb, kulturu, pomažemo civilni sektor koji radi s djecom, a sve zapravo kako bismo odgovorili na potrebe djece – istaknula je Petek.

Ove godine tema Dječjeg tjedna je 'Životne, praktične i tradicionalne vještine', u skladu s Europskim godinom vještina. 

- Fokus je na razvijanju kreativnosti, sigurnosti, odgovornosti djece, da od najranije dobi steknu korisne životne vještine koje su važne za svakodnevni život. Na području županije, osim naših aktivnosti, imamo veliku lepezu raznih aktivnosti koje provode društva Naša djeca, škole, vrtići i zdravstvene ustanove. Generalna poruka Dječjeg tjedna je da su nam djeca važna, želimo pokazati što sve za njih radimo i da potaknuti one koji bi možda mogli bolje i aktivnije raditi za djecu. Važno nam je i ostvarivanje dječjih prav,  stoga smo intenzivirali naše aktivnosti i u tom području. Preuzeli smo građanski odgoj u osnovnim školama po riječkom modelu, već četvrtu godinu, zatim projekt Škola i zajednica u srednjim školama, a ono po čemu smo prvi i na što smo posebno ponosni je dječji participativni proračun kao izvrstan oblik uključivanja djece u to da artikuliraju svoje potrebe, pronalaze način kako ih realizirati i da sami odabiru projekte i potom ih realiziraju – istaknula je zamjenica župana.

32 radionice na devet lokacija

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec napomenula je da će se tijekom Dječjeg tjedna održavati 32 radionice na devet lokacija. 

- Osim onih radionica i aktivnosti koje svaka škola za sebe organizira, ovo su radionice organizirane od strane KZŽ, a njima koordiniraju naše voditeljice rada s redovitim učenicima. Organiziraju se u školama u kojima su se odvojile i prošle godine,  OŠ Bedekovčina, OŠ Klanjec, OŠ Pregrada, OŠ Zlatar Bistrica, SŠ Krapina, SŠ Zlatar, ŠUDIGO te ove godine i OŠ Donja Stubica i OŠ Gornja Stubica.  Ovogodišnji listopad posvećen je razvijanju kod djece i mladih već zanemarenih životno – praktičnih i tradicionalnih vještina. Upravo te vještine su one koje nam omogućuju da živimo ispunjeniji i zdraviji život – rekla je pročelnica.

Tako će djeca na ovim radionicama izrađivati proizvode od tekstila, učit će šivati, kuhati, radit će glinene posude, kuhati tradicionalna jela, bavit će se vrtlarstvom... - Pozivamo svu zainteresiranu djecu i mlade da se prijave. Prijave su otvorene do 7. listopada i dostupne su kroz prijavni obrazac na web stranici lumen.kzz.hr i na web stranici svake škole u kojoj se održavaju. Osim obrasca i opisa radionice, nalazi se tu i predloženi uzrast djece kojoj je radionica namijenjena i uz suglasnost roditelja oni popunjavaju taj obrazac. Broj sudionika je ograničen, požurite s prijavama – poručila je Smičić Slovenec.

Otvorenje u Pregradi

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martina Gregurović Šanjug najavila je službeno otvorenje Dječjeg tjedna u ponedjeljak, 7. listopada u Pregradi, a uz podršku Grada Pregrade, DND-a Pregrada, Dječje vrtića Naša radost te osnovne i srednje škole.

- Bit će to prilika da više od stotinjak djece pošalju poruke odraslima. Imat ćemo i tradicionalni dan bez ocjena, a taj dan određuje sama obrazovna ustanova. Očekuje nas i tradicionalni susret župana i dječjih gradonačelnica_ca te načelnicima_ca u srijedu u OŠ Marija Bistrica. Jedna od tema bit će i aktualni javni poziv za dječji participativni proračun za koji je predviđeno 35.000 eura, najviše do sada - rekla je Gregurović Šanjug i dodala kako će se nastaviti i radionice na temu životnih vještina.

Privilegija

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar poručio je kako su djeci potrebni svakodnevni trenuci, pažnja i pozornost ne samo roditelja već čitavog društva od kojeg se očekuje da bude na visini zadatka.

- Roditeljima ostaje sve manje vremena koje mogu provesti sa svojom djecom i zato je izuzetno bitno da će djeca ići u jednosmjensku nastavu kako bi djeci i roditeljima ostalo više vremena da provedu zajedno kod kuće i uz obitelj. Jedna od stvari za koju smatram da je jedna od najboljih koju smo napravili je to da smo prvi u Hrvatskoj Županija - prijatelj djece. Aktivnosti za djecu provode se 365 dana u godini, a Dječji tjedan je samo jedan šlag na tortu - rekao je Kolar i dodao kako se u tom tjednu posebno skreće pozornost da se radi više i bolje za djecu.

- Dječji tjedan provodimo u miru, to je privilegija, pa ajmo svi raditi za mir i za našu djecu - poručio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook