Prethodni članak
Sljedeći članak

U promet puštena najskuplja hrvatska autocesta

Nekoliko dana prije ugovorenog roka, u promet je pušten drugi trak dionice autoceste Zagreb–Macelj između Jankomir


Nekoliko dana prije ugovorenog roka, u promet je pušten drugi trak dionice autoceste Zagreb–Macelj između Jankomira i Zaprešića. Riječ je 6,4 kilometara kolnika koji je kao glavni izvođač gradio Pyhrn Motorway GmbH, s podizvođačima iz Hrvatske (Viadukt, Jedinstvo, Đuro Đaković, Dalekovod, Telefon–Gradnja).

Izgradnja je stajala 31,53 milijuna eura, a dio je ugovorene investicije gradnje autoceste do slovenske granice, koju je Republika Hrvatska sklopila s Pyhrn Consession Holding GmbH. Istočni je trak, inače, sagrađen još 1980. godine.

Vožnja ovim dijelom, od Zaprešića do Jankomira bit će besplatna, jer se smatra dijelom zagrebačke obilaznice. Dakle, prve naplatne kućice ostaju u Zaprešiću.

Najskuplja cestarina

Od tog mjesta pa do naplatnih kućica na čvoru Krapina, vozače očekuje najskuplja cestarina u Hrvatskoj. Dionicu je na svečanosti upriličenoj kod naplatnih kućica u Zaprešiću otvorio ministar prometa Božidar Kalmeta, koji se nije osvrnuo na cijenu cestarine, ali je istaknuo da su sve točke iz sporazuma koji su početkom godine sklopili on i županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki ispunjene: «Svi oni koji se voze od Krapine do Zaboka, znači sve kategorije vozila, imaju popust od 56%. Vlada je donijela takvu odluku zbog toga što dio autoceste prolazi trasom stare državne ceste.» Na otvorenju dionice bila je i županica Vlasta Hubicki, Josip Jambrač, dožupan Zagrebačke županije i Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Svi su se složili da je dovršetkom izgradnje punog profila autoceste preko Save riješen problem gužvi, naročito u ljetnim mjesecima te eliminirana jedna od crnih točki na hrvatskim cestama.

Predsjednik uprave koncesijskog društva Autocesta Zagreb–Macelj dodao je da novosagrađena dionica ima potrebne uporabne dozvole te da će se na toj dionici još sagraditi nadvožnjak Bestovje, željeznički nadvožnjak i most preko Save i dužini od 1520 metara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook