Prethodni članak
Sljedeći članak

U sandučićima ih dočekalo neugodno iznenađenje, važna usluga preko noći poskupila 116 posto

Nakon što su dobili nove više račune za struju, mnogi građani, poput Biserke, pomislili su da je riječ o grešci, no ubrzo su shvatili da se radi o poskupljenju koje je izglasano još u travnju ove godine na sjednici Gradskog vijeća


Zadrane su ovih dana neugodno iznenadili novi viši računi za struju. U samo mjesec dana cijena otpada skočila je za nevjerojatnih 116 posto, piše Dnevnik.hr.

Nakon što su dobili nove više račune za struju, mnogi građani, poput Biserke iz Zadra, pomislili su da je riječ o grešci, no ubrzo su shvatili da se radi o poskupljenju koje je izglasano još u travnju ove godine na sjednici Gradskog vijeća. Iako su građani šokirani, iz gradske tvrtke Čistoća stiže objašnjenje da je ovaj drastični skok cijene rezultat višegodišnjih povećanja troškova poslovanja.

“Od 2018. godine nismo dizali cijene, a troškovi su značajno porasli. Cijena osnovnih sredstava, servisa vozila i radne snage konstantno raste,” izjavio je Ivan John Krstičević, direktor Čistoće, nastojeći opravdati nepopularan potez. Prema njegovim riječima, Zadar je po cijeni odvoza otpada tek na 40. mjestu među hrvatskim gradovima, iako je peti po veličini.

Međutim, građani nisu uvjereni da je poskupljenje opravdano, pogotovo s obzirom na činjenicu da Zadar godinama ima ozbiljne probleme u gospodarenju otpadom. Naime, odlagalište Diklo, na koje se godišnje odloži 35.000 tona otpada, još uvijek čeka na zatvaranje i sanaciju.

Zatvaranje ovog odlagališta ovisi o otvaranju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, koji bi trebao preuzeti obradu otpada iz Zadra. Iako je prije više od pola godine Centar svečano obišao premijer Andrej Plenković, još uvijek nije u funkciji, jer se čeka izdavanje uporabne dozvole. Prema riječima nadležnih, Centar bi trebao biti u pogonu do kraja godine.

Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Zadra, ističe kako će otvaranjem Centra biti stvoreni svi preduvjeti za zatvaranje odlagališta Diklo, što je jedan od ključnih ciljeva grada u ovom području. “Zatvaranje odlagališta omogućit će sanaciju koja će koštati oko 20 milijuna eura. Vjerujemo da ćemo ta sredstva osigurati iz europskih fondova, kroz programe konkurentnosti i kohezije, ili iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti,” izjavio je Dujela.

No, otvaranje Centra u Biljanima Donjim moglo bi donijeti još jedno poskupljenje za građane. Naime, uz postojeći fiksni dio računa za odvoz otpada, uvest će se i varijabilni dio, što znači da će visina računa ovisiti o količini otpada koju građani stvaraju i koliko otpada uspješno odvajaju. Ova novost već izaziva zabrinutost među stanovnicima, posebno starijim građanima s nižim primanjima.

“Ne znam kako ćemo mi penzioneri to podnijeti,” žali se Rosa iz Zadra, ističući da je teško balansirati s malim mirovinama dok troškovi života neprestano rastu.

S druge strane, direktor Čistoće Krstičević smatra da je ovo nužan korak prema učinkovitijem gospodarenju otpadom, ali i prema podizanju svijesti o važnosti reciklaže. “Malo eura na računu, a puno više za troškove obrade miješanog komunalnog otpada u Centru za gospodarenje otpadom,” zaključuje Krstičević.

Centar u Biljanima Donjim tek je četvrti od 11 planiranih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a napredak u izgradnji tih centara ide vrlo sporo. Hrvatska tako ozbiljno zaostaje u usporedbi s drugim razvijenim europskim zemljama, gdje su moderni centri za obradu otpada standard, a reciklaža je dio svakodnevice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook